Svijet
0

DT: Republikanci podržavaju Hillary Clinton

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dopisnik londonskog Daily Telegrapha iz Washingtona izvještava u utorak o taktičkom glasanju kojem pribjegavaju republikanci želeći da Hillary Clinton zadrže u utrci za nominaciju njezine Demokratske stranke za novembarske predsjedničke izbore.

Republikanci, naime, koriste jednu neobičnu odliku američkoga izbornog sistema, a to je da su neki preliminarni izbori stranačkih kandidata otvoreni za sve birače bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Daily Telegraph tako saznaje da su republikanci na prošlosedmičnim takozvanim otvorenim preliminarnim izborima u Teksasu podržali Hillary Clinton.

Ankete sa birališta podržavaju tezu da je više hiljada republikanskih glasova pomoglo bivšoj prvoj dami da obezbijedi tijesnu pobjedu nad Barackom Obamom.

Iako desničari bukvalno mrze Hillary Clinton, mnogi od njih, što potvrđuju ispitivanja javnog mnijenja, smatraju da bi ona u utrci za Bijelu kuću bila lakši protivnik njihovom kandidatu Johnu McCainu.

Budući da je on već obezbijedio svoju kandidaturu, republikanci će imati odriješene ruke da glasaju na izborima za demokratskog kandidata u pet od ukupno dvanaest saveznih država, počevši u utorak s Misisipijem, u kojima je na snazi otvoreni preliminarni sistem, primjećuje novinar Daily Telegrapha.