Svijet
0

DT: Je li Abdullah Gul islamski lider po mjeri Zapada?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U redakcijskom komentaru povodom izbora Abdullaha Gula za predsjednika Turske Daily Telegraph piše u srijedu da je izbor bio očekivan ali da je ipak duboko uznemirio turski sekularni establišment.

Tako je ova zemlja prvi put od dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je Kemal Ataturk proglasio da moderna Turska treba počivati na sekularnim a ne vjerskim principima, dobila predsjednika koji je aktivni vjernik i parlament kojim dominira deklarirano islamistička stranka.

Abdullah Gul je umjereni islamist, arhitekt turskih nastojanja da uđe u Evropsku uniju i upravo predstavlja demokratski izabranog islamskog lidera - kakve Zapad treba da ohrabruje.

Daily Telegraph zaključuje da bi interesi Zapada pretrpjeli ozbiljan udarac u regiji ako bi Turska doživjela sudbinu Pakistana pod generalom Pervezom Musharrafom, koji je pogoršao a ne razriješio političke teškoće zemlje.

Imajući u vidu sekularnu prirodu turske vojske, The Guardian piše povodom Gulova izbora da će njegov prvi veliki izazov biti u četvrtak - kada kao počasni gost bude prisustvovao vojnoj paradi povdom Dana pobjede u ratu za nezavisnost.

Pitanje je hoće li Gul riskirati da naljuti turske generale i dovede na paradu svoju ženu pokrivenu tradicionalnom islamskom maramom, piše Guardian.