{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DT: Hladni rat - lov na naciste 1:0

F
8.6.2006. u 10:10
0
0
DT: Hladni rat - lov na naciste 1:0
0
DT: Hladni rat - lov na naciste 1:0
Adolf Eichmann
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) još prije skoro pola stoljeća oglušila se o dojavu gdje se nalazi nacistički ratni zločinac Adolf Eichmann kako bi sačuvala "hladnoratovsku" stabilnost, piše u četvrtak britanski Daily Telegraph.
Dosjei američke CIA-e s kojih je upravo skinut pečat državne tajne pokazuju da se CIA uzdržala od hapšenja gestapovca Adolfa Eichmanna, koji se sam hvalio da je u gasne komore poslao pet miliona Jevreja, strahujući da bi takav potez destabilizirao Zapadnu Njemačku.

Ovakva odluka je, dodaje list, bila u skladu s hladnoratovskom politikom Amerike i Britanije za koje je jačanje Njemačke suočene sa sovjetskom prijetnjom bilo važnije od gonjenja najviših nacističkih ratnih zločinaca.

Iako su od zapadnonjemačke policije dobili podatke o prebivalištu Adolfa Eichmanna u Argentini, ni Amerikanic ni Britanci nisu krenuli za tim tragom niti su obavijestili Izraelce koji su ga tražili.

CIA je strahovala šta bi Eichmanna na sudu mogao kazati o nizu visokih ličnosti iz okruženja tadašnjega njemačkog kancelara Konrada Adenauera a prije svih o Adenauerovom savjetniku za nacionalnu sigurnost Hansu Globkeu, također bivšem nacistu.

Adolf Eichmann, koga je izraelska tajna služba Mosad otela 1960. godine, nakon suđenja za zločine protiv čovječnosti, dvije godine kasnije pogubljen je u Izraelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: