Svijet
0

DT: Britanske tajne službe pregovarale s talibanima

FENA
Agenti britanskih obavještajnih službi sastali su se u nekoliko navrata tokom ljeta s talibanskim vođama radi pokretanja mirovnih pregovora, piše u srijedu britanski dnevni list The Daily Telegraph.

"Oficiri obavještajnih tajnih službi (SIS) pregovarali su direktno o mirnom rješenju s talibanima, koji su se na tim susretima predstavljali kao neka vrsta naoružane milicije", izjavio je neidentificirani izvor obavještajne službe kojeg navodi ovaj list.

"Britanci su također davali 'savjete' talibanima", dodao je isti izvor.

Vezano za ove informacije, glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova je rekao u srijedu da "ne komentiramo predmete iz domena obavještajnih službi".

Prema Daily Telegraphu, oficiri vanjske obavještajne službe, imali su ljetos nekoliko susreta i razgovora sa zvaničnicima afganistanskih talibana.

Ovi susreti su se održavali, kako navodi list, u kućama na periferiji Lashkargaha, glavnoga grada južne provincije Helmand, te u selima u dolini Gereshka, na sjeveroistoku pokrajine.

Ukoliko se ovi navodi pokažu tačnima, oni bi mogli britanskog premijera Gordona Browna dovesti u veliku nepriliku. On je 12. decembra odbio svaki direktan dijalog između Velike Britanije i talibana.

Prema izvoru Daily Telegrapha, "susreti su se održavali sa desetak talibana koji su položili oružje".