Svijet
0

DS traži ostavku ili smjenu Tomislava Nikolića

FENA
Demokratska stranka zatražila je sinoć ostavku ili smjenu Tomislava Nikolića s funkcije predsjednika Skupštine Srbije, jer je njegov dosadašnji rad "bio višestruko štetan po državu i njene građane".

Povodom izjave Nikolića o mogućnosti da Skupština Srbije na prijedlog Vlade uvede vanredno stanje, DS sa zabrinutošću konstatira da je novoizabrani predsjednik srpskog parlamenta "u svega dva dana dao više veoma opasnih izjava za Srbiju i njene građane", saopćila je ta stranka.

DS smatra da je poslije izjave kojom je doveo u pitanje suverenitet Srbije, izražavajući žaljenje što Srbija nije ruska provincija, Tomislav Nikolić najavljujući mogućnost uvođenja vanrednog stanja doveo u pitanje demokratski poredak u zemlji.

Obavljanje javne funkcije podrazumijeva visok stepen odgovornosti, posebno za javno izgovorenu riječ, ukazao je DS, ocijenivši "da je očigledno da Tomislav Nikolić toga nije svjestan".

"S obzirom na to da je pokazao da nije sposoban za obavljanje te funkcije i da je njegov dosadašnji rad bio višestruko štetan po državu i njene građane, Demokratska stranka smatra da Tomislav Nikolić mora hitno da podnese ostavku ili da bude smijenjen", navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.