Svijet
0

Državni odvjetnik znao za kontakt Zagorca i Ureda hrvatskog Predsjednika

FENA
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić potvrdio je danas da je Državno odvjetništvo RH (DORH) znalo da je osumnjičenik Vladimir Zagorec prema Uredu hrvatskog predsjednika išao s inicijativom radi predaje dokumentacije u svezi tijekova novca oko kupovine oružja, te da je DORH bio suglasan da se od Zagorca primi dokumentacija i eventualno održi sastanak. Bajić je to rekao novinarima u Saboru, gdje je sudjelovao u radu odbora.

Kazao je i da je sama činjenica da je Zagorec Uredu Predsjednika države nudio dokumentaciju potvrdila sumnje DORH-a da ta dokumentacija još postoji, zbog čega je, kaže, DORH pojačao intenzitet svog rada.

"To je rezultiralo time da smo dio te dokumentacije pronašli u Hrvatskoj i to upravo kod njegovih (Zagorčevih) ljudi. Više o tome ništa ne znam", rekao je.

Na upit je li bilo izgleda da se DORH nagodi sa Zagorcem, Bajić je odgovorio da "što se tiče DORH-a nema šanse", a upitan je li savjetnik predsjednika Stjepana Mesića Saša Perković sa Zagorcem u Beču pregovarao u ime DORH-a poručio je novinarima da to moraju pitati Perkovića.

Zamoljen da prokomentariše tvrdnje da je Mesićev ured u ovom slučaju prekršio ustavnu trodiobu vlasti, Bajić je kazao da na njega nitko nije utjecao i nitko nije tražio ništa od njega.

Dodao je kako je DORH zainteresiran da od bilo koga dobije informacije te da potom kritički ocijeni ima li to vrijednost dokaza ili ne.

"Tako i u ovom slučaju, nemamo ništa protiv da osumnjičenik Zagorec dostavi dokumentaciju kojom raspolaže, koja bi možda popravila ili možda otežala njegovu situaciju, zavisi od toga što otkrijemo u toj dokumentaciji", kazao je Bajić.

Prema pisanju medija, Mesićev savjetnik je u svibnju u Beču Zagorcu nudio status pokajnika i odustajanje od kaznenog progona pruži li dokumente o tajnim računima za kupnju oružja.

U HSP-u smatraju da to, ako se pokaže istinitim, znači izravno miješanje predsjednika države u rad pravosuđa.

Umirovljenog generala Zagorca tužiteljstvo sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti "tešku" pet miliona američkih dolara, zbog čega je zatraženo njegovo izručenje od Austrije u kojoj živi od 2000.