Svijet
0

Državljanin BiH pokušao izvesti bombaški napad na američku ambasadu u Beču

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Za sada nepoznati bosanskohercegovački državljanin u ponedjeljak je pokušao ući u američku amabasadu u Beču sa ruksakom punim eksploziva, eksera i islamske literature. Nakon što se oglasio detektor metala osumnjičeni je pokušao pobjeći, ali je na kraju uhapšen, izvještava Associated Press.

Nakon neuspjelog bombaškog napada neidentificiranog bosanskohercegovačkog državljanina na američku amabasadu u Beču austrijske policijske snage obustavile su saobraćaj i zatvorile šire područje oko pomenute zgrade. Također su aktivirani i policijski psi uvježbani za otkrivanje eksploziva.

Osumnjičeni je opisan kao 42-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno živi u Donjoj Austriji. Iz policije je saopćeno kako se hapšenje desilo nedaleko od ambasade.

Glasnogovornica policije u Beču Michaela Raz je izjavila kako stručnjaci za eksploziv još uvijek ispituju sadržaj ruksaka kojeg je nosio osumnjičeni. Za sada se čini da se radi o ručnim granatama i mnoštvu eksera koji bi imali razarajući efekat da je došlo do eksplozije.

Prema preliminarnim izvještajima osumnjičena osoba slabo govori njemački jezik te je buncala tokom prvog ispitivanja.