Odluka suda
20

Državljanima šest muslimanskih zemalja i izbjeglicama od danas otežan ulazak u SAD

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kontroverzna djelomična zabrana ulaska u SAD državljanima šest većinski muslimanskih zemalja, uključujući sve izbjeglice, počet će danas, javljaju američki mediji. Kako je saopćeno iz Državne sigurnosne agencije, implementacija se očekuje u četvrtak dok će dodatne informacije biti dostupne uskoro.

Također, Agencija nastavlja saradnju s ministarstvima pravde i vanjskih poslova kako bi na najbolji mogući način implementirali skoru odluku Vrhovnog suda.

Podsjećamo, Vrhovni sud SAD-a je u ponedjeljak učinio nevažećim sve dosadašnje odluke sudova koje su zabranjivale implementaciju zabrane ulaska u SAD državljanima šest muslimanskih zemalja, uključujući sve izbjeglice.

Zabranu je prošle godine naredio predsjednik SAD-a Donald Trump, ali je ona u više navrata proglašena nevažećom zbog kršenja Ustava SAD-a.

Vrhovni sud je donio izuzetak na zabranu, a koji se odnosi na osobe koje imaju rodbinske, poslovne ili neke druge veze s državljanima SAD-a. Ipak, kada je riječ o izbjeglicama, one će moći ući u SAD samo ukoliko mogu dokazati rodbinsku vezu s državljanima SAD-a.

Šest spornih država za Trumpovu administraciju su Libija, Iran, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen.