Sastanak u Dubaiju
26

Države usvojile sporazum na samitu COP28: Hoće li predstavljati samo mrtvo slovo na papiru?

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posljednji dan klimatskog samita COP28 u Dubaiju države koriste za usaglašavanje stavova o zajedničkoj izjavi, odnosno dokumentu, a tim povodom objavljen je i novi nacrt sporazuma koji je na sjednici i usvojen.

Prema pisanju Guardiana, novi nacrt klimatskog sporazuma prvi put eksplicitno je pozvao nacije da pređu sa fosilnih goriva kako bi spriječili najgore posljedice klimatske krize.

"Ipak, predloženi tekst koji je objavio sultan Ahmed Al Jaber nije uključivao eksplicitno opredjeljenje za postupno ukidanje fosilnih goriva kao što su to mnoge zemlje i aktivisti pozivali", navodi se.

Umjesto toga, zemlje su pozvani da doprinesu globalnim naporima za prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sitemima na pravedan, uredan i pravičan način, ubrzavajući aktivnosti kako bi se postigla nulta emisija ugljika do 2050. godine.

"U novom prijedlogu navodi se da su zemlje prepoznale potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija stakleničkih plinova u skladu sa politikom smanjenja od 1,5 stepeni celzija", navodi se.

Također, u dokumentu se poziva na ravoj tehnologija sa nultom i niskom emsijom, uključujući obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju.

Povodom novog nacrta sporazuma oglasili su se brojni zvaničnici, a Savez malih otočkih država koje čini blok od 39 zemalja, saopćio je kako novi nacrt predstavlja napredak, ali da i dalje moraju biti zabrinuti zbog određenih dijelova.

"U ovom tekstu vidimo niz rupa u zakonu koje su za nas glavna briga. Ne vidimo nikakvu obavezu ili čak poziv državama da smanje emisiju do 2025. godine. Vidimo osvrt na nauku kroz cijeli tekst. Nije nam dovoljno da se pozivamo na nauku, a zatim sklapamo sporazume koji ignorišu ono što nam nauka govori da treba da radimo", pojašnjava se.

Predstavnici Velike Britanije i Danske su saopćili kako su zadovoljni novim nacrtom.

"Napravili smo značajan progres. Čestitam svim stranama na radu koji je postignut na ispunjavanju ključnih prioriteta", reako je predstavnik Velike Britanije Graham Stuart.