{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Države sa najvećom konzumacijom alkohola

S
13.6.2007. u 09:02
0
0
Države sa najvećom konzumacijom alkohola
0
Države sa najvećom konzumacijom alkohola
Ovisnost o alkoholu može biti kombinirana, duševna i tjelesna. Obično se prvo javlja duševna ovisnost koja potom prelazi u tjelesnu. Magazin "Economist" je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom napravio listu zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol.
Prema podacima koje je magazinu "Economist" ustupila Svjetska zdravstvena organizacija, jedan stanovnik Luxemburga u prosjeku popije više od 15,5 litara alkohola godišnje. To je više nego u bilo kojoj drugoj državi. Jedno od mogućih objašnjenja jeste izuzetno niska cijena alkoholnih pića. Ta činjenica pospiješuje i rast posjetilaca iz susjednih zemalja u kojima je alkohol mnogo skuplje zadovoljstvo.

Za Irce koji godišnje po osobi popiju 13,7 litara alkohola, ne postoji takvo objašnjenje. Države koje dominiraju na ovoj listi su one u čijem se kulturno-socijlnom okruženju i rezonovanju alkohol prihvata kao dio svakdnevnog života svakog čovjeka.U SAD-u gdje je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola osobama mlađim od 21 godine, prosječna konzumacija po osobi u jednoj godini iznosi 8,6 litara.

Neke od država koje su se našle u samom vrhu popisa:

1. Luxemburg
2. Irska
3. Mađarska
4. Moldavija
5. Češka Republika
8. Njemačka
11. Danska
12. Španija
17. Francuska
40. Sjedinjene Američke Države

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: