Svijet
0

Države sa najvećom konzumacijom alkohola

Sarajevo-x.com
Ovisnost o alkoholu može biti kombinirana, duševna i tjelesna. Obično se prvo javlja duševna ovisnost koja potom prelazi u tjelesnu. Magazin "Economist" je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom napravio listu zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol.

Prema podacima koje je magazinu "Economist" ustupila Svjetska zdravstvena organizacija, jedan stanovnik Luxemburga u prosjeku popije više od 15,5 litara alkohola godišnje. To je više nego u bilo kojoj drugoj državi. Jedno od mogućih objašnjenja jeste izuzetno niska cijena alkoholnih pića. Ta činjenica pospiješuje i rast posjetilaca iz susjednih zemalja u kojima je alkohol mnogo skuplje zadovoljstvo.

Za Irce koji godišnje po osobi popiju 13,7 litara alkohola, ne postoji takvo objašnjenje. Države koje dominiraju na ovoj listi su one u čijem se kulturno-socijlnom okruženju i rezonovanju alkohol prihvata kao dio svakdnevnog života svakog čovjeka.U SAD-u gdje je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola osobama mlađim od 21 godine, prosječna konzumacija po osobi u jednoj godini iznosi 8,6 litara.

Neke od država koje su se našle u samom vrhu popisa:

  1. Luxemburg
  2. Irska
  3. Mađarska
  4. Moldavija
  5. Češka Republika
  6. Njemačka
  1. Danska
  2. Španija
  3. Francuska
  4. Sjedinjene Američke Države