{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Države sa najvećom konzumacijom alkohola

S
13.6.2007. u 09:02
0
0
Države sa najvećom konzumacijom alkohola
0
Države sa najvećom konzumacijom alkohola
Ovisnost o alkoholu može biti kombinirana, duševna i tjelesna. Obično se prvo javlja duševna ovisnost koja potom prelazi u tjelesnu. Magazin "Economist" je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom napravio listu zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol.
Prema podacima koje je magazinu "Economist" ustupila Svjetska zdravstvena organizacija, jedan stanovnik Luxemburga u prosjeku popije više od 15,5 litara alkohola godišnje. To je više nego u bilo kojoj drugoj državi. Jedno od mogućih objašnjenja jeste izuzetno niska cijena alkoholnih pića. Ta činjenica pospiješuje i rast posjetilaca iz susjednih zemalja u kojima je alkohol mnogo skuplje zadovoljstvo.

Za Irce koji godišnje po osobi popiju 13,7 litara alkohola, ne postoji takvo objašnjenje. Države koje dominiraju na ovoj listi su one u čijem se kulturno-socijlnom okruženju i rezonovanju alkohol prihvata kao dio svakdnevnog života svakog čovjeka.U SAD-u gdje je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola osobama mlađim od 21 godine, prosječna konzumacija po osobi u jednoj godini iznosi 8,6 litara.

Neke od država koje su se našle u samom vrhu popisa:

1. Luxemburg
2. Irska
3. Mađarska
4. Moldavija
5. Češka Republika
8. Njemačka
11. Danska
12. Španija
17. Francuska
40. Sjedinjene Američke Države

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: