Zajednička odluka
19

Države G7 pripremile historijske sigurnosne garancije za Ukrajinu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zemlje G7 pripremile su dugoročna sigurnosne garancije za Ukrajinu, koju nazivaju historijskim korakom prema okončanju sadašnje faze rata.

Informacije su potvrdili iz press služba britanske vlade za European Pravda Odluka je već pripremljena i gotovo usuglašena. Potpisivanje će se održati u srijedu u Vilniusu, na marginama summita NATO-a.

"Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati svi članovi G7, odredit će kako će saveznici podupirati Ukrajinu u nadolazećim godinama da prekine rat i odvrati i odgovori na svaki budući napad. Ovo je prvi put da je ovo mnoge zemlje dogovorile su sveobuhvatan dugoročni sigurnosni aranžman ove vrste s drugom zemljom", naveli su iz Vlade Velike Britanije.

Potpisnici zajedničke deklaracije također će pružiti dugoročnu bilateralnu sigurnosnu obavezu Ukrajini, koja ima za cilj "izgraditi Ukrajinu koja može braniti svoj teritorijalni suverenitet i sada i u budućnosti".

Nakon potpisivanja deklaracije, partneri će najaviti još veću sigurnosnu pomoć, uključujući opsežniju i bržu razmjenu obavještajnih podataka i podršku u borbi protiv kibernetičkih napada i hibridnih prijetnji, proširene programe obuke za ukrajinsku vojsku i razvoj ukrajinske industrijske baze.

"Nikada više ne možemo vidjeti ponavljanje onoga što se dogodilo u Ukrajini i ova deklaracija ponovno potvrđuje našu predanost da osiguramo da više nikada ne bude ranjiva na onu vrstu brutalnosti koju joj je Rusija nanijela. Podržavajući njihov napredak na Put do članstva u NATO-u, zajedno s formalnim, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i velikom potporom članica NATO-a, poslat će snažan signal predsjedniku Putinu i vratiti mir u Europu", kazao je Rishi Sunak.

Na prvom sastanku Vijeća NATO-Ukrajina, Rishi Sunak planira pozdraviti odluku Saveznika da pojednostave proces pristupanja Ukrajine i primijetiti da Ukrajina vrlo brzo prilagođava standarde NATO-a, te da je daljnja interoperabilnost i spremnost na reforme " već im je pomogao da napreduju prema trenutku kada će biti spremni zauzeti mjesto koje im pripada u Savezu".

U isto vrijeme, premijer Rishi Sunak najavit će veliki novi paket pomoći za Ukrajinu, sa 70 komada borbene i logističke opreme, uključujući CVRT oklopna borbena vozila,hiljade projektila za tenkove Challenger 2 i oko 65 miliona američkih dolara za popravak vojske oprema već isporučena.

Ova sredstva predviđena su i za uspostavu rehabilitacijskog centra za teško ranjene vojnike koji će raditi u partnerstvu s vodećim britanskim centrom na ovom području Stanford Hallom, uz potporu specijalista iz svih država članica.

Odluka sa samita u Vilniusu sadrži prilično pozitivne formulacije u vezi s Ukrajinom. Konkretno, na summitu NATO-a dogovoreno je uklanjanje zahtjeva za Akcijskim planom za članstvo na putu Ukrajine u Savez. Istodobno, saveznici su jasno dali do znanja da će pozvati Ukrajinu u NATO "kada se za to steknu uvjeti".

Odluka sa samita ne sadrži popis uvjeta koje Ukrajina mora ispuniti, ali utvrđuje mehanizam za njihovu ocjenu. Godišnji nacionalni program (ANP) postat će alat za praćenje reformi u Ukrajini. Taj je alat već na raspolaganju Ukrajini.