Svijet
0

Države EU-a postigle sporazum o odgovoru Turskoj

NINA
Članice Evropske unije postigle su danas sporazum o odgovoru na odbijanje Turske da prizna Republiku Cipar, otvarajući tako vrata za početak pregovora s Ankarom, zakazan za 3. oktobar, saopštilo je Vijeće EU-a.

U deklaraciji se ne spominje obveza Turske da prizna Cipar prije otpočinjanja pregovora, ali se inzistira da je priznanje država članica uvjet za završetak tih pregovora i članstvo u EU.

“Priznavanje svih država članica je neophodan dio procesa koji vodi k članstvu u EU”, navedeno je u saopštenju Vijeća.

Tekst deklaracije su prihvatile sve zemlje članice, uključujući i Republiku Cipar, koji je jučer tražio dodatna jamstva po pitanju priznanja Turske.

“Ovo je razumno i balansirano rješenje. Sporazum između zemalja članica otvara put za glatko usvajanje pregovaračke platforme i samim tim za početak pregovora o članstvu Turske 3. oktobra”, izjavio je evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, prema priopćenju iz njegovog ureda.

Dogovor je protudeklaracija na stav Turske koja je u julu ponovila da ne priznaje Nikoziju.

Prema njemu, Bruxelles zahtijeva od Ankare da otvori sve svoje luke i aerodrome za ciparske brodove i avione ukoliko želi da pregovori o članstvu u EU napreduju.

“Evropska zajednica i države članice naglašavaju da početak pregovora o relevantnim poglavljima zavisi od primjeni obveza Turske prema svim državama članicama”, stoji u deklaraciji.

“Neprimjenjivanje ovih obveza u potpunosti će utjecati na sveobuhvatni napredak u pregovorima”, dodaje se u dokumentu.

Sporazum o Turskoj je naročito podržavao London, koji je jedan od najvećih pobornika ulaska Turske u Uniju.