ECOWAS
0

Država Niger kriva zbog ropstva

FENA
Sud pravde organizacije ECOWAS, koja okuplja zemlje zapadne Afrike, proglasio je u ponedjeljak u Niameyu krivom državu Niger što nije zaštitila ženu koja je prije 12 godina prodana u ropstvo.

Slučaj je dospio na sud početkom godine uz pomoć organizacije koja se bori protiv ropstva, sa sjedištem u Britaniji, kako bi se izvršio pritisak na vladu Nigera da iskorijeni ropstvo koje je rasprostranjeno u nekim afričkim zemljama usprkos zakonskoj zabrani.

Predsjednik suda Aminata Sanago presudio je da država oštećenoj Hadijatou Many (24) isplati 19.000 dolara odštete i kamatu.

Many tvrdi da je 1996. godine prodana za oko 500 dolara i da je redovno bila prebijana i seksualno zlostavljana. "Veoma sam sretna zbog ove odluke", izjavila je Many novinarima, prenio je Reuters.

Many je navela da je prodana Sulejmanu Narui i da je bila primoravana da deset godina obavlja kućne i poljoprivredne poslove. Prema njenim riječima, silovana je kada je imala 13 godina i rodila je troje Naruijeve djece.

Many je ranije bila osuđena na zatvorsku kaznu zbog bigamije jer se Narui usprotivio njenoj udaji, tvrdeći da je ona automatski postala njegova žena 2005. godine kada ju je oslobodio ropstva.

Organizacija za borbu protiv ropstva, sa sjedištem u Londonu, navodi da se 43.000 ljudi nalazi u ropstvu u Nigeru iako je ta praksa zabranjena zakonom prije pet godina.

ECOWAS (Ekonomska zajednica 15 zapadnoafričkih zemalja) ima sjedište u susjednoj Nigeriji. Osnovan je 1975. godine, a jedna od institucija te zajednice je regionalni sud pravde sa sjedištem u Niameyu, glavnom gradu Nigerije.