Zbog vrijeđanja u filmovima
0

Država Iran traži izvinjenje od Hollywooda

Sarajevo-x.com
Država Iran zatražila je javno izvinjenje Hollywooda zbog filmova '300' i 'The Wrestler' jer 'vrijeđaju iranski narod', piše Telegraph.

Filmski radnici Irana odbili su primiti holivudsku delegaciju predvođenu glumicama Annete Bening i Alfre Woodard dok se holivudska filmska industrija ne izvini za vrijeđanje njihove države u filmovima '300' i 'The Wrestler'.

U epskom filmu '300' Iranci su, po mišljenju tamošnje javnosti, prikazani kao 'dekadentni, grubi i napasni u odnosu na plemenite Grke'.

Također, u filmu 'The Wrestler' glavni glumac Mickey Rourke u jednoj sceni pocijepa i iransku zastavu i baci je na pod što su Iranci žestoko osudili.

Nakon što je Barack Obama izrazio želju da uspostavi prijateljstvo s ovom zemljom odnosi sa SAD-om su se počeli popravljati, a poznato je da su diplomatski odnosi ovih dvaju zemalja prekinuti još 1979. godine kad je prilikom islamske revolucije u Teheranu zarobljeno nekoliko američkih diplomata.

Isto tako, Amerikancima se nije svidjelo to što su Iranci navodno započeli s programom proizvodnje nuklearnog oružja, no Teheran je te navode odlučno zanijekao.