AIG
0

Država ih spasila od stečaja, oni poslali direktore na odmor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Manje od sedmice dana nakon što je savezna vlada s 85 milijardi dolara spasila od stečaja osiguravajuću kuću American International Group Inc. (AIG), ta je tvrtka poslala svoje direktore na odmor u mondeno ljetovalište St. Regis u Kaliforniji, uz trošak od 440.000 dolara, kazali su u utorak kongresmeni koji istražuju kolaps AIG-a i drugih finansijskih divova s Wall Streeta.

Ogorčenje koje je na Capitol Hillu izazvao taj potez uprave AIG-a, našlo je svoj odraz i u predsjedničkoj TV debati Baracka Obame i Johna McCaina, održanoj u četvrtak navečer u Nashvilleu.

Obama je kazao kako ministarstvo finansija treba tražiti da AIG vrati utrošeni novac i otpusti menadžere koji su bili na spornom odmoru.

Odmor u St. Regisu, južno od Los Angelesa, uključivao je i 23.380 dolara za "spa" tretmane čelnika AIG-a, prenosi FoX News.

Na odmoru nije bio niko iz odjela za finansijske produkte koji je gotovo potopio AIG, no kongresmeni su jednako ogorčeni zbog hiljada dolara potrošenih na bankete, partije golfa i odlaske u "spa" i salone menadžera iz AIG-ova glavnog ogranka životnog osiguranja.

"Prosječni Amerikanci gube zaposlenja, kuće i zdravstveno osiguranje. Usprkos tome, samo sedmicu dana nakon što su porezni obveznici spasili AIG, menadžere kompanije moglo se naći kako uživaju u večerama i vinu u jednom od najekskluzivnijih ljetovališta u zemlji", rekao je predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Kongresa Henry Waxman na saslušanju.

"Vi ste koštali moju izbornu jedinicu i porezne obveznike ove zemlje 85 milijardi dolara i nasukali ste jednu od najuglednijih osiguravajućih kuća u povijesti SAD-a", kazala je članica odbora demokratska članica Kongresa iz New Yorka Carolyn Maloney i pozvala čelnike AIG-a da se ispričaju građanima.