Povodom suđenja Karadžiću
0

Društvo za ugrožene narode na mirnim demonstracijama u Den Haagu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U povodu početka suđenja masovnom ubojici Radovanu Karadžiću. koje počinje 26. oktobra, Društvo za ugrožene narode za BiH učestvovat će zajedno sa majkama Srebrenice, udruženjima žrtava iz cijele BiH, holandskim organizacijama IKV Pax Christi i BiH Platformom, u mirnim demonstracijama koje će biti održane ispred zgrade Tribunala u Den Haagu, saopćeno je danas iz Društva za ugrožene narode.
  • Ovo suđenje smo čekali punih 14 godina. Zato nam ne pada teško dugi put od 2.000 kilometara jer je to put za pravdu. Od Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Hagu očekujemo suđenje ne samo Radovanu Karadžiću već i njegovom djelu koje je nastalo masovnim protjerivanjima i masovnim ubijanjima, izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

On je dodala da Karadžićeva izjava da nije imao dovoljno vremena da pripremi odbranu zbog čega će bojkotirati početak suđenja nije ništa drugo nego ruganje i Sudu i preživjelim žrtvama.

  • Ako je mogao pune četiri godine činiti brojne zločine protiv čovječnosti i genocida, ako je odgovoran za masakre i bombardovanje gradova, paljenje sela, rušenje 1.178 džamija i medresa onda je morao biti u stanju da unutar jedne godine napravi izvještaj o tim zločinima i da ih primi k znanju, smatra Memišević.

Polazak učesnika mirnih demonstracija u Den Hag je u subotu, 24. oktobra, ispred Zemaljskog muzeja.