Svijet
0

Društvo logoraša kazneno prijavilo 280 oficira i podoficira JNA

FENA
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) podnijelo je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv 280 oficira i podoficira JNA zbog ratnog zločina počinjenog tijekom agresije i okupacije Vukovara 1991., izvijestili su predstavnici Društva logoraša na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru.

Prema riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, u kaznenoj prijavi su i imena već optuženog generala Blagoja Adžića, generala Miroslava Stojanovskog protiv kojega su vukovarski logoraši već podnosili kaznenu prijavu, te "vukovarske trojke" Miroslava Radića, Veselina Šljivančanina i Mile Mrkšića.

To je već šesta kaznena prijava toga društva za zločine počinjene u Vukovaru 1991. U njihovim prijavama navedeno je ukupno tisuću osumnjičenika, kazao je Rehak.

Podsjetio je da je u srpskoj agresiji na Vukovar stradalo 3500 civila, 921 hrvatski branitelj, da je 13.000 branitelja i civila prošlo kroz zarobljeničke logore, da je grad razoren, a na popisu zatočenih i nestalih još je oko 400 osoba iz Vukovara.

Svim državnim i sudskim institucijama HDLSKL je poslao ovih dana dopis u kojemu se traži preispitivanje većine kazni za kaznena djela hrvatskih branitelja osuđenih za ratni zločin te tvrdi da "suci hrvatskih sudova iskaze hrvatskih branitelja i stradalnika smatraju manje vrijednima ili ih uopće ne uvažavaju".

Rehak je za primjer naveo slučaj vukovarskog branitelja Siniše Rimca, osuđenog 2005. u obnovljenom sudskom postupku na osmogodišnju kaznu zatvora za Pakračku Poljanu. Rehak je ustvrdio da svjedok koji je teretio Rimca, "suočen s njim, nije označio njega kao osobu koja je počinila navodni zločin". Dodao je kako je u slučaju Siniše Rimca u tijeku žalbeni postupak na Ustavnom sudu.

Konferenciji za novinare nazočni su bili stric i majka Siniše Rimca, Vlado i Slobodanka Rimac, koja je izrazila razočaranost činjenicom da je, kako je kazala, "vukovarska trojka" za zločin počinjen na Ovčari dobila 35 dana zatvora po žrtvi, a njezin sin osam godina zatvora za nepoznatu osobu koju nije niti ubio.