|

Društvo logoraša kazneno prijavilo 280 oficira i podoficira JNA

Društvo logoraša kazneno prijavilo 280 oficira i podoficira JNA
0
F
FENA
26.10.2007. u 12:35
0
komentara
0

dijeljenja
Društvo logoraša kazneno prijavilo 280 oficira i podoficira JNA
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) podnijelo je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv 280 oficira i podoficira JNA zbog ratnog zločina počinjenog tijekom agresije i okupacije Vukovara 1991., izvijestili su predstavnici Društva logoraša na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru.
Prema riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, u kaznenoj prijavi su i imena već optuženog generala Blagoja Adžića, generala Miroslava Stojanovskog protiv kojega su vukovarski logoraši već podnosili kaznenu prijavu, te "vukovarske trojke" Miroslava Radića, Veselina Šljivančanina i Mile Mrkšića.

To je već šesta kaznena prijava toga društva za zločine počinjene u Vukovaru 1991. U njihovim prijavama navedeno je ukupno tisuću osumnjičenika, kazao je Rehak.

Podsjetio je da je u srpskoj agresiji na Vukovar stradalo 3500 civila, 921 hrvatski branitelj, da je 13.000 branitelja i civila prošlo kroz zarobljeničke logore, da je grad razoren, a na popisu zatočenih i nestalih još je oko 400 osoba iz Vukovara.

Svim državnim i sudskim institucijama HDLSKL je poslao ovih dana dopis u kojemu se traži preispitivanje većine kazni za kaznena djela hrvatskih branitelja osuđenih za ratni zločin te tvrdi da "suci hrvatskih sudova iskaze hrvatskih branitelja i stradalnika smatraju manje vrijednima ili ih uopće ne uvažavaju".

Rehak je za primjer naveo slučaj vukovarskog branitelja Siniše Rimca, osuđenog 2005. u obnovljenom sudskom postupku na osmogodišnju kaznu zatvora za Pakračku Poljanu. Rehak je ustvrdio da svjedok koji je teretio Rimca, "suočen s njim, nije označio njega kao osobu koja je počinila navodni zločin". Dodao je kako je u slučaju Siniše Rimca u tijeku žalbeni postupak na Ustavnom sudu.

Konferenciji za novinare nazočni su bili stric i majka Siniše Rimca, Vlado i Slobodanka Rimac, koja je izrazila razočaranost činjenicom da je, kako je kazala, "vukovarska trojka" za zločin počinjen na Ovčari dobila 35 dana zatvora po žrtvi, a njezin sin osam godina zatvora za nepoznatu osobu koju nije niti ubio.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.