Svijet
0

Drugostepena presuda u predmetu protiv Dragana Zelenovića bit će izrečena 31. oktobra

FENA
Žalbeno vijeće ICTY-a 31. oktobra će izreći drugostepenu presudu u predmetu protiv Dragana Zelenovića, pripadnika vojske bosanskih Srba, koji se početkom ove godine izjasnio krivim po optužbama za mučenje i silovanje žena i djevojaka, bosanskih Muslimanki.

Zelenović, koji je te zločine počinio nakon što su srpske snage u aprilu 1992. zauzele Foču, u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, žalio se na presudu od 15 godina zatvora koju je Pretresno vijeće izreklo u presudi o kazni od 4. aprila 2007., saopćeno je iz ICTY-a (MKSJ). Tužiteljstvo se nije žalilo.

Zelenović je u pritvor ICTY-a prebačen u junu 2006., nakon što je nekoliko godina bio u bijegu, duže vrijeme u Ruskoj Federaciji, izjasnio se u januaru 2007. krivim po tri tačke za mučenje i po četiri tačke za silovanje. Sveukupno, proglašen je krivim da je počinio devet silovanja, od čega su četiri bila grupna silovanja. Mnoga su uključivala mučenje.

U presudi o kazni od 4. aprila 2007. predsjedavajući sudija Orie konstatirao je da su se strane u postupku složile u pogledu konteksta u kojem su se ti zločini dešavali.

“Strane se slažu da su Zelenovićeva krivična djela i nečinjenje bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada na stanovništvo, naročito na muslimansko stanovništvo u općini Foča. Naposlijetku, strane se slažu da je Zelenović znao za postojanje oružanog sukoba i za rasprostranjene i sistematske napade na nesrpsko stanovništvo, prvenstveno Muslimane, te da je znao da su njegovi postupci bili dio tog napada i da su mu doprinijeli", kazao je tada Orie.

U svom žalbenom podnesku, podnesenom 25. maja, odbrana je tvrdila, među ostalim, da Pretresno vijeće nije odgovarajuće ocijenilo olakšavajuće okolnosti, uključujući da je Zelenović priznanjem krivice oslobodio svjedoke obaveze da svjedoče.

Zelenović je prvobitno optužen 26. juna 1996. zajedno s nekoliko drugih pojedinaca, uključujući Gojka Jankovića, Radovana Stankovića, Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, koji su svi bili pripadnici vojne policije ili paravojnih jedinica bosanskih Srba.

Međunarodni sud je osudio Kunarca na 28 godina zatvora, Kovača na 20 godina i Vukovića na 12 godina zatvora za zločine koji uključuju, među ostalim, silovanje, mučenje i porobljavanje više žena i djevojaka, bosanskih Muslimanki. To su bile prve osuđujuće presude koje je ICTY (MKSJ) izrekao za silovanje i porobljavanje kao zločine protiv čovječnosti.

Međunarodni sud je predmete protiv Jankovića i Stankovića proslijedio Bosni i Hercegovini kako bi im se sudilo pred Vijećem za ratne zločine u Sarajevu. Janković je u februaru ove godine proglašen krivim za mučenje i silovanje i osuđen na 34 godine zatvora. Njegov predmet je trenutno u žalbenom postupku. Stanković je pravosnažnom presudom iz marta ove godine proglašen krivim, među ostalim, za porobljavanje i silovanje i osuđen na 20 godina zatvora.