Graham Watson
0

Drugo irsko "ne" moglo bi zemlju isključiti iz EU

FENA
Vođa liberala u Evropskom parlamentu Britanac Graham Watson upozorio je da bi drugo "ne" na referendumu o Lisabonskom ugovoru u Irskoj moglo prisiliti tu zemlju da se povuče iz Evropske unije, piše u petak list Irish Times.

"Teško je zamisliti da bilo koja zemlja ostane unutra ako njezini građani dva puta kažu 'ne'", rekao je Watson, koji je pozdravio prošlosedmičnu odluku irske vladajuće stranke Fianna Fail da se priključi Evropskim liberalnim demokratima i reformistima (ELDR) prije evropskih izbora u junu.

Watson je dodao da bi bilo teško očekivati da velike kompanije ulažu u zemlju "koja izgleda kao da će napustiti EU", dodajući da bi to imalo i socijalni učinak.

Watson je naglasio da su liberali spremni finansijski podržati kampanju za drugi referendum o Lisabonskom ugovoru u Irskoj ako Fianna Fail bude zatražila finansijsku pomoć.

"Bilo bi naše veliko zadovoljstvo podržati Fianna Fail ako oni to žele, bilo u kampanji za referendum ujesen ili u nekoj drugoj kampanji... nema sumnje da bismo mogli ponuditi, budući da smo mnogo veća skupina, puno širu podršku Fianna Failu nego skupina UEN" kojoj je dosad pripadala. UEN je nacionalistička i euroskeptična parlamentarna frakcija, Unija za Evropu nacija (UEN).

ELDR bi trebao o kandidaturi Fianne Fail razgovarati na sastanku sljedeće sedmice. Formalno prihvaćanje stranke u njezine redove, prenosi Hina, ne očekuje se prije aprila.