Svijet
0

Drugi svjedok u predmetu Haradinaj i drugi

FENA
Sadri Selca, svjedok u predmetu Haradinaj i drugi, uhapšen je u utorak nakon što je optužen za nepoštovanje suda, saopćeno je danas iz ICTY-a.

Selca je optužen 7. novembra 2007. godine za nepoštovanje suda nakon što se 21. juna 2007. godine bez opravdanih razloga nije pojavio pred Pretresnim vijećem. Optužnica je objelodanjena danas, nakon što je on uhapšen. Tokom procesa u predmetu Haradinaj i drugi, Tužilaštvo se žalilo na zastrašivanje svjedoka, što je dovodilo do toga da su svjedoci odbijali da svjedoče. Tužilaštvo je podnijelo brojne zahtjeve za sudske naloge svjedocima i zaštitne mjere u vezi s glavnom raspravom u ovom predmetu.

Prvi svjedok koji je optužen za nepoštovanje suda u ovom predmetu, Shefqet Kabashi, odbio je da svjedoči dok je davao svečanu izjavu prije svog svjedočenja za vrijeme glavne rasprave 5. juna 2007. godine. Nakon toga je optužen za nepoštovanje suda.

Još jedan potencijalni svjedok u ovom predmetu, Avni Krasniqi, prošle nedjelje je uhapšen, prebačen u pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda i optužen za nepoštovanje suda zbog toga što nije postupio u skladu s nalogom da se pojavi pred Pretresnim vijećem. Tokom svog prvog stupanja pred Sud, održanog u ponedjeljak, nije se izjasnio o krivici, a njegovo dalje stupanje pred Sud će biti zakazano naknadno.

Ramush Haradinaj se predao Međunarodnom sudu 9. marta 2005. godine, a od juna 2005. do februara 2007. godine odobreno mu je privremeno puštanje na slobodu. Suđenje je započelo 5. marta 2007. godine i očekuje se da Tužilaštvo završi glavno izvođenje dokaza u narednih nekoliko dana.

Haradinaj, istaknuta vojna ličnost Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), tokom sukoba sa srpskim snagama na Kosovu 1998. i 1999. godine, nakon sukoba je postao vođa jedne manjinske političke stranke i nakratko je obavljao funkciju premijera Kosova. Optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj, kako se tvrdi, bio da Oslobodilačka vojska Kosova uspostavi potpunu kontrolu nad svojom operativnom zonom Dukađin, što je navodno izvršeno putem protivpravnog uklanjanja i zlostavljanja srpskih civila, kosovskih Albanaca, kosovskih Roma i drugih civila koji su sarađivali ili za koje se pretpostavljalo da su sarađivali sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK.