{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drugi dan sastanka ministara EU-a: Kosovo najvažnija tema

F
8.9.2007. u 14:16
0
0
Drugi dan sastanka ministara EU-a: Kosovo najvažnija tema
0
Drugi dan sastanka ministara EU-a: Kosovo najvažnija tema
Ministri vanjskih poslova Evropske unije u subotu, drugog dana svog neformalnog sastanka u portugalskom gradu Viani do Castelo, na dnevnom redu kao najvažniju temu imaju pregovore oko određivanja konačnog statusa Kosova.
Nakon što je Rusija blokirala rješenje u Vijeću sigurnosti UN-a da se, prema planu UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, donese rezolucija koja bi otvorila put da Kosovo dobije međunarodno nadziranu neovisnost, početkom augusta otvoren je dodatni krug pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne trojke koju čine EU, Sjedinjene Države i Rusija.

Taj bi proces trebalo da traje do 10. decembra kada bi trojka trebala podnijeti izviještaj o naporima približavanju dijametralno suprotnih stajališta Beograda i Prištine oko budućeg statusa Kosova.

Njemački diplomat Wolfgang Ischinger, predstavnik EU-a u međunarodnoj trojki, izvijestio je ministre o dosadašnjem procesu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je prije početka sastanka da sada nije potrebno opterećivati trojku s prevelikim očekivanjima.

"Ne smijemo preopteretiti trojku s očekivanjima, nakon što je posebni izaslanik Ahtisaari završio proces pregovora koji nažalost nije završio rezultatom koji smo željeli, pa sada izgledi za postizanje rješenja i dogovora nisu veći. Smatram da su takvi da treba pokušati sve što je moguće, kako bi se unijela dinamika i pomak na obje strane. I tu smo u procesu gdje se nadamo da ćemo ga kreirati na način da se neće dogoditi raspad zajedničke vanjske politike", smatra Steinmeier.

Pitanje Kosova za EU predstavlja "vrući krumpir", budući da nema potpunog suglasja oko statusa te pokrajine, koja je sada pod protektoratom UN-a. Većina članica EU-a podržava američko stajališta da Kosovo treba postati neovisna država, dok pojedine članice imaju razumijevanje za Srbiju, koja se tome oštro protivi i čija stajališta podržava Rusija.

Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado izjavio je u četvrtak da je pitanje statusa Kosova "vjerojatno najveći izazov s kojim je Evropska unija suočena".

Ministrima EU-a u subotu će se na radnom ručku pridružiti njihove kolege iz triju kandidatskih zemalja, prenosi Hina, a među njima i hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: