|

Druga žrtva gripe H1N1

Druga žrtva gripe H1N1
0
F
FENA
11.11.2009. u 12:29
0
komentara
0

dijeljenja
Druga žrtva gripe H1N1 Foto: Reuters
U austrijskoj pokrajini Salcburg u srijedu je preminuo 39-godišnji muškarac od posljedica gripe H1N1.
On je druga žrtva ove gripe u Austriji, jer je prije nekoliko dana u bolnici u Insbruku umrla 11-ogodišnja djevojčica, koja je prebačena na liječenje iz italijanskog grada Bolcano.

- Nova žrtva je već duže bolovala od gripe i dopremljena je u teškom stanju u bolnicu u Svarcahu. Samo kratko po početku intenzivne njege on je preminuo, saopćio je pokrajinski direktor sanitetskog zavoda Christoph Kenig.

Ekspert za socijalnu medicinu Michael Kuntze smatra da će novi grip u Austriji trajati oko 12 sedmica, što je dug period, pa bi, sudeći po oboljenjima od sezonskog gripa, moglo da oboli do 400.000 stanovnika ove zemlje.

Apsolutni "epicentar" nove gripe u Austriji je Beč, gdje prema proračunu Medicinskog univerziteta boluje oko 10.800 osoba. Institut za virologiju u Beču objavio je, na osnovu te procjene, da je talas gripa zahvatio Austriju.

Proteklih dana došlo je do znatnog porasta broja oboljelih, a prije svega je zabilježen rast kod djece uzrasta do 14 godina. Nakon što je proglašeno da je talas gripa zahvatio Austriju sada je moguće lijek Tamiflu dobiti u apotekama s receptom kućnog doktora, bez posebnog odobrenja osiguravajućeg društva, javio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.