Svijet
0

Druga grupa inspektora putuje u Sjevernu Koreju

FENA
Druga grupa inspektora UN-a stigla je danas u Peking, odakle će nastaviti put u Sjevernu Koreju, gdje će kontrolirati konačno blokiranje jedinog reaktora te zemlje za proizvodnju plutonija.

Šestočlani tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zamijenit će kolege koji su u Sjevernu Koreje stigli 12. jula da bi nadgledali zatvaranje reaktora u Jongbajonu, ključnog objekta za nuklearni program Pjongjanga.

Plan je da eksperti u Sjevernoj Koreji ostanu oko dvije sedmice, potvrdio je njihov vođa Rishard Zarucki iz Poljske.

Zvaničnici u Pjongjangu su potvrdili da će kontrolori zapečatiti dijelove kompleksa koji su već zatvoreni i pratiti postavljanje kamera za nadgledanje, prenio je AP.

IAEA je prošle sedmice objavila da je Sjeverna Koreja zatvorila svoj jedini reaktor u Jongbajonu, čime je ostvaren bitan napredak poslije godina pregovaranja o ograničavanju njenih nuklearnih ambicija, u šta su uključene SAD i regionalne sile.

Šef IAEA-e Mohamad al-Baradei nazvao je to "važnim korakom u dobrom pravcu, ali samo prvim na dugom putu".

Tim inspektora koji sutra stiže u Sjevernu Koreju ima zadatak i da utvrdi status dva nedovršena reaktora.

Sjeverna Koreja je u oktobru prošle godine izvršila prvu probu atomskog oružja, ali je četiri mjeseca kasnije - kroz razgovore sa SAD, Rusijom, Južnom Korejom, Japanom i Kinom - pristala da, u zamjenu za odustajanje od svog nuklearnog programa, dobije međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.

Prve količine nafte već su stigle u Sjevernu Koreju.