Pokrenuta istraga
0

Dron sa 17 kilograma eksploziva pao blizu Moskve, pretpostavlja se da je ukrajinske proizvodnje

I. M.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Dron punjen sa 17 kilograma eksploziva pronađen je u šumskom pojasu u moskovskoj oblasti.

"U Bogorodskom okrugu pronađen je dron napunjen eksplozivom. Dron je otkriven u nedjelju, 23. aprila. Bio je slomljen na pola. Dron je odvezen na proučavanje, tokom kojeg bi trebalo da se utvrdi ko ga je lansirao i kuda je poletio, objasnio je sagovornik agencije", rekao je za TASS izvor iz izvršne vlasti.

Kako prenosi telegram kanal Baza, lokalni 35-godišnja stanovnica pronašla je dron u šumskom području, kada je otišla da zakopa mrtvo mače. Ona nije pozvala policiju jer se plašila da će biti kažnjena zbog zakopavanja životinje, ali je fotografije drona poslala na grupu baštovanske zajednice. Nekoliko sati kasnije, učesnik grupe se obratio nadležnim organima.

Prema pisanju medija srušeni dron je ukrajinske proizvodnje UJ-22 Airborn. Razlog pada drona dugog 3,5 metara mogao bi biti nestanak goriva u njemu.

Unutar drona je bilo oko 30 briketa teških 570 grama sa eksplozivom. Eksplozivisti koji su stigli na mjesto nesreće morali su raditi oko pet sati kako bi neutralizirali punjenja C-4 ukupne mase veće od 17 kilograma.