Sve više ovisnika
54

Droga koja se pravi od ljudskih kostiju razara Siera Leone, predsjednik proglasio vanrednu situaciju

B. R.
U Siera Leoneuo veliki broj ovisnika o narkoticima, prvenstveno o drogi kuš (Foto: EPA-EFE)
U Siera Leoneuo veliki broj ovisnika o narkoticima, prvenstveno o drogi kuš (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Siera Leonea Julius Maada Bio proglasio je vanrednu situaciju u državi zbog korištenja narkotika. Godinama se najviše koristi droga kuš koja je mješavina supstanci.

Bio je ovu drogu nazvao "smrtnom zamkom" i konstatovao da predstavlja egzistencijalnu krizu. Jedan od sastojaka kuša su ljudske kosti. Na grobljima je pooštreno osiguranje kako bi se ovisnici spriječili da iskopavaju posmrtne ostatke.

U Siera Leoneu je uobičajen prizor da uglavnom grupe mladića sjede na ulici nakon korištenja kuša. Jedan od ovisnika je za BBC izjavio da ga droga "čvrsto drži".

"Ne volim ovo što radim, ali ne mogu prestati jer uživam u tome", kazao je.

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko je smrtnih slučajeva zbog korištenja narkotika, ali je jedan ljekar rekao da su stotine mladića u glavnom gradu Freetownu proteklih mjeseci preminuli nakon što im je organ otkazao zbog korištenja kuša.

Spomenuta droga utječe i na mentalno zdravlje. Iz Psihijatrijske bolnice Siera Leonea, jedine takve ustanove u državi, objavili su da je broj pacijenata, povezanih s korištenjem kuša, između 2020. i 2023. godine porastao za skoro 4.000 posto te da je time dostigao broj od 1.865.

Porast upotrebe kuša je doveo do toga da veća groblja u Freetownu traže policijsko osiguranje kako bi se zaštitila od mladića koji iskopavaju grobove. Naime, mljevena ljudska kost je jedan od mnogih sastojaka kuša iako nije jasno zašto.

U Freetownu se nalazi jedini funkcionalan centar za rehabilitaciju ovisnika. Centar sa 100 kreveta je početkom ove godine žurno napravljen u vojnom centru. Međutim, stručnjaci smatraju da je to više centar za zadržavanje ovisnika, a ne za rehabilitaciju zbog toga što je neuslovan.

Predsjednik Bio je najavio borbu protiv narkotika, ali pojedini smatraju da je njegova reakcija neadekvatna. Skoro 63 posto pacijenata u bolnicama ima probleme povezane s kušom, piše BBC.