"Legalna" i jeftina
0

Droga deklarisana kao umjetno gnojivo sve popularnija

Sarajevo-x.com
Droga nazvana mefedron, klasificirana kao umjetno gnojivo, postaje sve popularnija među uživaocima sintetičkih droga, najprije zbog toga što je iznimno jeftina, a ima gotovo isti učinak kao kokain.

Mefedron se proizvodi u Kini, a s obzirom da se nalazi u slobodnoj prodaji deklarisan kao umjetno gnojivo za biljke, veoma je lako dođi do njega.

Mnogi tvrde kako kineske fabrike, iako tvrde kako je zapravo samo riječ o umjetnom gnojivu, meferdon prodaju dilerima, koji onda potpuno legalno rasturaju ovu drogu.

Mefedron je, navodno, jeftinija verzija kokaina - najskuplje droge na crnom tržištu. Prvi puta se pojavila u drugoj polovini prošle godine kada ju je registrovao Nacionalni monitoring centar za droge, a dileri je prodaju u obliku praška ili, tableta koje se stavljaju u piće.

Droga izaziva isti osjećaj kao i kokain, a nuspojave su halucinacije, mučnina, povraćanje, osip, paranoja, tjeskoba, problemi s cirkulacijom krvi...

Stručnjaci tvrde da je veća doza meferdona smrtonosna. Postoji velik rizik od naglog povećanja otkucaja srca i srčanog udara.

U Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci nekoliko osoba je umrlo nakon konzumiranja ove droge, te je uvoz mefedrona zabranjen. Protuzakonit je i u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Njemačkoj, Danskoj te Izraelu.

Ipak, droga koju na ulici zovu mijau-mijau, ili Mad Cat (luda mačka), veoma brzo se širi Evropom.