Svijet
0

Drnovšekovi suradnici protiv podizanja spomenika

FENA
Bivši suradnici pokojnog Janeza Drnovšeka protive se ideji da se u Zagorju ob Savi - gdje je istaknuti slovenski političar proveo mladost i gdje je pokopan - podigne njegov spomenik, a naročito su frapirani prijedlogom da spomenik, za samita EU - SAD sredinom lipnja, otkrije američki predsjednik George W. Bush, javljaju slovenski mediji.

Ideja da spomenik otkrije američki predsjednik Bush "znak je lošeg ukusa", ocjena je predsjednika stranke "Zares" Gregora Golobiča koji je bio među najbližim Drnovšekovim suradnicima i glavni tajnik stranke liberalnih demokrata (LDS) u vrijeme kada ju je vodio Drnovšek. Golobič je, kako je prenijela televizijska postaja POP-TV, izrazio sumnju da će na postavljanje spomenika pristati obitelj pokojnog lidera.

Predsjednik zastupničkog kluba LDS-a Jožef Školč rekao je da ideja zagorskog gradonačelnika Matjaža Švagana, da spomenik otkrije američki predsjednik Bush, ne dolazi iz stranke iako je Švagan njen član. Bivši Drnovšekov savjetnik za vanjsku politiku Ivo Vajgl izjavio je da ne vjeruje da će na podizanje spomenika pristati Drnovšekova obitelj, te da ideja nije u skladu s prirodom bivšeg predsjednika i premijera niti ono što bi on želio.