Svijet
0

Drnovšek uspješniji kao premijer nego predsjednik

FENA
Slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, koji kroz dva mjeseca napušta tu dužnost, Slovenci i danas doživljavaju kao svog najuspješnijeg političara, ali mu većinu zasluga pripisuju za vrijeme kada je prije izbora za predsjednika, od 1992. do 2002., vodio nekoliko koalicijskih vlada kao premijer.

Na pitanje tko je od pet dosadašnjih premijera bio najbolji 46,4 posto ispitanika u anketi provedenoj na 700 birača odgovorilo je da je to bio Drnovšek, a 22,8 posto smatra da je to sadašnji premijer Janez Janša.

Drnovšeku je, međutim, ove godine popularnost u ulozi predsjednika države znatno pala, pa je u anketi "Dnevnika", koja jednom mjesečno ispituje omiljenost političara, tek na sedmom mjestu, a u boljoj situaciji nije ni sadašnji premijer Janša koji je u anketi zauzeo 13. mjesto.

Po ocjeni uspješnosti dosadašnjih predsjednika vlada iza Drnovšeka i Janše je sadašnji predsjednički kandidat desnice Alojz Peterle, koji je vladu vodio od 1990. do 1992. ( kao uspješnog premijera sjeća ga se 12,1 posto ispitanika), Anton Rop, koji je bio premijer od 2002. do 2004. (6 posto), te sadašnji ministar financija u Janšinoj vladi Andrej Bajuk, čiji je kratki šestomjesečni premijerski mandat u 2000. godini pozitivnim ocijenilo samo 1,1 posto ispitanika.

Zanimljivo je da je Bajuk, sudeći po anketi "Dnevnika", i najmanje popularni ministar u sadašnjoj Janšinoj vladi, a čak trećina ispitanika navela je da bi on u slučaju nove rekonstrukcije vlade trebao iz nje otići. Tome su vjerojatno kriva povećana inflacija i veći troškovi života koji su se pojavili s uvođenjem eura početkom godine.