Svijet
0

Drnovšek protiv investicije iz Las Vegasa vrijedne milijardu dolara

FENA
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjasnio se protiv gradnje velikog centra za zabavu i hazardne igre koji bi, blizu Nove Gorice, izgradila američka kompanija Harrah Entertainment iz Las Vegasa, ocijenivši da bi to bila slaba poruka stranim investitorima.

Takav bi centar, na 30 hektara, kao joint-venture, sagradili slovensko poduzeće "HIT" i njihov američki partner, a navodno je riječ o investiciji od preko milijarde američkih dolara i potencijalno najvećem takvom centru u Europi.

Drnovšek u ponedjeljak, na stranicama svog Pokreta za pravednost i razvoj, kritizira vladu premijera Janeza Janše zbog toga što je pristala na pregovore o tome i što je spremna promijeniti zakonska rješenja kako bi američki partner HIT-a dobio polovicu vlasništva u takvom joint-ventureu, uz istodobno smanjenje poreza na prihod od igara na sreću. On je podsjetio sadašnju vladu da je obećavala da će u Sloveniju privući investicije u visoku tehnologiju te da je Janšina stranka prije desetak godina izborila povećanje poreza na igre na sreću, a poduzeće HIT iz Nove Gorice optuživala za pranje novca.

"Neke su se stranke sadašnje koalicije prije više od deset godina izborile da se zakon o hazardnim igrama pooštri kako Slovenija ne bi došla u vode sumnjivog novca, a sada naša vlada ozbiljno proučava ponudu stranog partnera koji želi sagraditi najveći kockarsko-zabavni park u Europi i spremna je za to promijeniti zakon", naveo je Drnovšek , dodajući da mu je u to teško povjerovati.

Drnovšek smatra da bi Slovenija gradnjom takvog centra poslala poruku svijetu da ne želi ozbiljne investicije nego mjesta gdje će se okupljati "novi bogataši", koji su do bogatstva došli na sumnjiv način.

Pravi investitori i poduzetnici izbjegavaju kockarnice, ali i države koje na takvim investicijama grade svoj imidž, poručio je Drnovšek vladi premijera Janeza Janše.

Slovenski ministar financija Andrej Bajuk izjavio je prošlog tjedna da se razgovori s američkom kompanijom o toj investiciji i uvjetima približavaju kraju.

Slovenski katolički biskupi u izjavi svoje Komisije za pravednost i mir također su izrazili veliku skepsu prema investiciji iz Las Vegasa, ocijenivši je spornom jer, kako navode, igre na sreću razvijaju i druge ovisnosti i poroke, a donose i velike troškove državi kad treba sanirati socijalne troškove.