Svijet
0

Drastičan pad Sarkozyjeve popularnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Popularnost predsjednika Nicolasa Sarkozyja ponovo opada - čak 13 posto - i prema istraživanju javnog mišljenja koje danas objavljuje LH2-Liberation samo 41 posto Francuza ima pozitivno mišljenje o šefu države.

Anketa, rađena uoči i poslije proglašenja Sarkozyjevog vjenčanja s manekenkom i pjevačicom Carlom Bruni, pokazuje da 55 posto Francuza ima negativno mišljenje o svom predsjedniku, što je drastičan preokret u odnosu na raspoloženje koje je vladalo do pre samo mjesec dana.

Analitičari ocjenjuju da se radi o rijetko viđenom padu popularnosti i da se on uočava u većini socijalnih i političkih kategorija stanovništva. Postupni pad popularnosti Sarkozyja nakon dolaska na vlast, od 67 posto u julu 2007. do 54 posto u januaru, naglo se ubrzao između januara i februara.

Najvažniji razlog je nezadovoljstvo Francuza njegovim ekonomskim mjerama, koje za sada ne pokazuju rezultate i ne odražavaju se na porast životnog standarda, što je bilo glavno predizborno očekivanje. Nezadovoljni su svojom kupovnom moći, ekonomskim rastom i situacijom na tržištu rada, na kome je još uvijek veliki broj nezaposlenih.

Drugi razlog je način na koji svoj privatni život iznosi u javnost. Francuzi nisu blagonaklono primili medijsku pompu oko njegove veze s bivšom manekenkom, u kojoj su vidjeli i pokušaj da se zataškaju suštinski problemi društva.

Predsjednik Sarkozy vjenčao se u subotu s Carlom Bruni u Jelisejskoj predsjedničkoj palači, nekoliko sedmica nakon što se s njom prvi put pojavio u javnosti. U oktobru se rastao od druge supruge Cecilije.