Svijet
0

Drašković: Ahtisaarijev plan bez podrške Vijeća EU

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da je u konačnim zaključcima Vijeća ministara EU, koji su usvojeni u Bruxellesu, učinjen značajan pomak u korist Srbije, jer šefovi diplomatija Unije nisu podržali plan za status Kosova specijalnog posrednika UN Marttija Ahtisaarija, nego "samo njegove napore da se dođe do rješenja na kompromisnoj osnovi".

"Ministrima EU ponovio sam da Ahtisaari nije dobio madat da se bavi statusom države Srbije i pomjeranjem njenih međunarodno priznatih granica", rekao je Drašković za današnje "Večernje novosti" sumirajući posjetu Bruxellesu.

Drašković je u Bruxellesu učestvovao na Forumu zapadni Balkan-EU i imao niz sastanak na najvišem nivou - s evropskom trojkom i šefovima diplomatija zemalja članica Unije.

On je rekao da je poslije sastanka najmanje desetak šefova diplomatija zemalja EU izrazilo potpuno razumijevanje za stavove Srbije.

"Upozorio sam da bi nezavisnost Kosova značila dramatično pomjeranje državnih granica Srbije u njen 'stomak', što bi izazvalo šok i osjećaj poniženja srpskog naroda ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu", rekao je Drašković, dodavši da je akcent stavio i na činjenicu da je "sa Kosovom sve povezano: i stabilnost regiona i naša saradnja sa Tribunalom i nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

"Srbija će se na predstojećim razgovorima u Beču postaviti veoma konstruktivno prema svim prijedlozima Marttija Ahtisaarija koji se tiču statusa Kosova, ali neće i ne može biti nimalo konstruktivna prema sopstvenom rasparčavanju", ponovio je šef diplomatije Srbije.