{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin

F
21.2.2018. u 19:32
125
44
Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin
125
Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin
Foto: EPA-EFE
Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra‘ad al-Hussein upozorio je na "monstruoznu kampanju uništenja" civila u Istočnoj Ghouti u Siriji, prenosi Reuters.
"Međunarodno humanitarno pravo postoji baš zbog ovakvih situacija, gdje ubijaju civile u namjeri da ostvare političke i vojne ciljeve", poručio je u izjavi.

Snage režima Bashara al-Assada su pokrenule ofanzivu i artiljerijski te zračni napad na područje nedaleko od Damaska koje kontroliraju snage opozicije. Stotine civila je ubijeno i ranjeno od vikenda kada je počelo intenzivno raketiranje opkoljeog područja u kojem živi oko 400.000 stanovika, uglavnom civila, žena i djece. Al-Hussein je saopćio da je prema njihovim podacima najmanje 346 civila ubijeno, 878 ranjeno u stambenim područjima od početka ofanzive 4. februara.

"Na djelu je ratni zločin. Žene i djeca su pet godina pod opsadom, sada su u panici, nemaju hrane, higijenskih potrebština niti mjesto na koje bi se sakrili, jer su im u zračni napadima srušene kuće. Koliko okrutno treba postati prije nego međunarodna zajednica progovori jednim glasom i kaže da je dosta ubijene djece, uništenih porodica, nasilja i poduzme kontretnu akciju da zaustavi monstruoznu kampanju uništenja", rekao je visoki komesar za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: