{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin

F
21.2.2018. u 19:32
125
44
Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin
125
Dramatičan apel iz UN-a zbog ubijanja civila u Siriji: Na djelu je ratni zločin
Foto: EPA-EFE
Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra‘ad al-Hussein upozorio je na "monstruoznu kampanju uništenja" civila u Istočnoj Ghouti u Siriji, prenosi Reuters.
"Međunarodno humanitarno pravo postoji baš zbog ovakvih situacija, gdje ubijaju civile u namjeri da ostvare političke i vojne ciljeve", poručio je u izjavi.

Snage režima Bashara al-Assada su pokrenule ofanzivu i artiljerijski te zračni napad na područje nedaleko od Damaska koje kontroliraju snage opozicije. Stotine civila je ubijeno i ranjeno od vikenda kada je počelo intenzivno raketiranje opkoljeog područja u kojem živi oko 400.000 stanovika, uglavnom civila, žena i djece. Al-Hussein je saopćio da je prema njihovim podacima najmanje 346 civila ubijeno, 878 ranjeno u stambenim područjima od početka ofanzive 4. februara.

"Na djelu je ratni zločin. Žene i djeca su pet godina pod opsadom, sada su u panici, nemaju hrane, higijenskih potrebština niti mjesto na koje bi se sakrili, jer su im u zračni napadima srušene kuće. Koliko okrutno treba postati prije nego međunarodna zajednica progovori jednim glasom i kaže da je dosta ubijene djece, uništenih porodica, nasilja i poduzme kontretnu akciju da zaustavi monstruoznu kampanju uništenja", rekao je visoki komesar za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: