Svijet
0

Drama na Filipinima: Pobunjenici izveli taoce povezane užetom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pripadnici odmetnute frakcije muslimanskog pobunjeničkog pokreta danas su izveli taoce povezane užetom, koristeći ih kao ljudski štit, tokom trećeg dana sukoba sa filipinskom policijom u gradu Zamboanga, na jugu te zemlje.

Mašući bijelim zastavama, taoci su dovikivali policiji i vojnicima da ne pucaju dok su pobunjenički snajperisti otvarali vatru sa krova na bezbjednosne snage udaljene oko 500 metara od oblasti Santa Barbara, u Zamboangi, na ostrvu Mindanao.

U drugom dijelu grada, tri ranjena pobunjenika su uhapšena nakon razmjene vatre sa policijom.

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica blokirali su dijelove Zamboange nakon što su pripadnici otcijepljene frakcije organizacije "Nacionalni oslobodilački front Moro" (MNLF) početkom sedmice uzeli taoce i pokušali da istaknu svoju zastavu na gradskoj skupštini.

U sukobu, koji traje već četiri decenije, na jugu Filipina poginulo je 120.000 ljudi, a raseljeno dva miliona osoba.

Generalni sekretar MNLF Abdul Sahrin okrivio je za napade ogranak te organizacije na čijem je čelu Nur Misuari.

Misuari je nekadašnji lider MNLF, koja je ušla u mirovne pregovore sa vladom 1996. godine. Pobunjenicima je omogućeno da rukovode muslimanskim autonomnim regionom.

Pet godina kasnije, ova organizacija ponovo je krenula u oružanu borbu, tvrdeći da vlada da nije u potpunosti provela mirovni sporazum.

Sukobi su paralisali život u lučkom gradu Zamboangi jer su škole, prodavnice i kancelarije zatvorene već treći dan. Suspendovan je i vazdušni i trajektni saobraćaj.