|

Dragomir Milošević nije odgovoran za Markale

Dragomir Milošević nije odgovoran za Markale
0
S
Sarajevo-x.com
12.11.2009. u 11:19
41
komentara
0

dijeljenja
Dragomir Milošević nije odgovoran za Markale
Žalbeno vijeće Haaškog tribunala smanjilo kaznu Dragomiru Miloševiću za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Sarajeva sa 33 na 29 godina zatvora, te ga oslobodilo odgovornosti za masakr na Markalama u augustu 1995. godine.
Dragomir Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), pravomoćno je osuđen na 29 godina zatvora zbog terorisanja i ubistva civila tokom opsade Sarajeva u toku 1994. i 1995. godine, javlja BIRN Justice Report.

„Žalbeno vijeće Dragomira Miloševića oslobađa odgovornosti za planiranje i izdavanje naredbi za masakr na Markalama 29. augusta 1995. godine, kao i granatiranje zgrade 'Bitas' 22. augusta iste godine jer je u tom periodu bio na liječenju u Beogradu, dok je na terenu naredbe izdavao Čedomir Slavoje, njegov zamjenik“, kazao je sudija Fausto Pocar.

Milošević je oslobođen odgovornosti i za granatiranje pijace na Baščaršiji 22. decembra 1994. godine jer „nije bez razumne sumnje“ utvrđeno sa kojih položaja su granate ispaljene.

U decembru 2007. godine Miloševića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nepravomoćno osudio na 33 godine jer je vodio kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva što je imalo za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom.

Milošević je naslijedio Stanislava Galića na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS u augustu 1994 godine i na toj poziciji ostaje sve do novembra 1995. godine.

U masakru na pijaci Markale 29. augusta 1995. godine ubijeno je 37 osoba i oko 90 ranjeno. U decembru 1994. godine na pijaci na Baščariji su život su izgubila dva civila, dok ih je sedam ili osam ranjeno, dok je prilikom granatiranje zgrade „Bitas“ jedna osoba u neposrednoj blizini smrtno stradala i jedna ranjena.

Žalbeno vijeće je Miloševića oslobodilo odgovornosti za planiranje i izdavanje naredbi za snajperske incidente, ali je „bez razumne sumnje“ utvrdilo njegovu komandnu odgovornost jer nije spriječio i kaznio počinioce tih zločina.

Vijeće je odbilo žalbu Miloševića da su Vojničko Polje, Ali-pašino Polje, Dobrinja, Sedrenik, Hrasnica i Marijin Dvor bili vojne zone, te utvrdilo da se radilo o civilnom području i da su meta snajperskog djelovanja i granatiranja tokom opsade Sarajeva bili civili.

Za djela nasilja čiji je prevashodni cilj bilo širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva, kao i za ubistva i nehuman djela pred MKSJ na doživontni zatvor osuđen je Stanislav Galić, bivši komandant Sarajevsko -romanijskog korpusa VRS.

Galić je pravomoćno osuđen za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja Sarajeva što je za posljedicu imalo veliki broj ranjenih i poginuglih građana, uključujući i djece.

Pred MKSJ za zločine počinjene u Sarajevu bio je optužen i Slobodan Milošević, bivši predsjednik Republike Srbije, ali je u umro tokom suđenja u martu 2006. godine nakon čega je proces obustavljen.

Biljana Plavišić, bivša predsjednika Repubilke Srpske, priznala je krivicu za učešće, između ostalog, u zločinima u Sarajevu pred MKSJ nakon čega je osuđena na 11 godina zatvora. Krajem oktobra 2009. godine prijevremeno je puštena na slobodu sa izdržavanje zatvorske kazne u Norveškoj.

Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva sudit će se i Radovanu Karadžiću, koji je u pritvoru, te Ratko Mladiću, koji je još uvijek u bjegu.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...