{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dozvola medijskog praćenja dolaska posmrtnih ostataka

F
27.2.2009. u 09:39
0
0
Dozvola medijskog praćenja dolaska posmrtnih ostataka
0
Dozvola medijskog praćenja dolaska posmrtnih ostataka
Foto: Reuters
Pentagon će ukinuti 18-godišnju zabranu medijskog snimanja dolaska posmrtnih ostataka američkih vojnika u SAD, uz saglasnost njihovih obitelji, objavio je američki ministar odbrane Robert Gates.
Odlukom se članovi obitelji ovlašćuju da izaberu hoće li dopustiti medijima pristup na dočeku posmrtnih ostataka vojnika u zračnoj bazi Dover, u saveznoj državi Delaware, što je režim kakav vrijedi i za snimanje pokopa vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona.

"Odlučio sam da o medijskom praćenju procesa dostojanstvenog prijevoza u Doveru odluka treba pripasti onima koji su najviše pogođeni - obiteljima palih", rekao je Gates na konferenciji za novinare u Pentagonu. "Nismo željeli donositi odluku u njihovo ime", rekao je Gates, koji je reviziju dosadašnje politike proveo na zahtjev predsjednika Baracka Obame.

Posebna radna skupina koja je provela reviziju konsultirala je vojne službe i skupine koje predstavljaju vojničke obitelji, te odlučila ukinuti zabranu koju je uveo George H.W. Bush 1991. godine, za vrijeme Zaljevskog rata.

Premda Pentagon to ne potvrđuje, u SAD-u je uvriježeno mišljenje da je ideja o zabrani začeta nakon invazije na Panamu u decembru 1989., kada su SAD svrgnule dikatatora Manuela Noriegu, izvještavaju američki mediji.

Nakon konferencije za novinare predsjednika George H.W. Busha, njegov je glasnogovornik nešto duhovito primijetio pa su se Bush i novinari pred kamerama nasmijali. Na TV ekranima je istodobno prikazivano prenošenje vojničkih lijesova pokrivenih američkim zastavama koji su stigli iz Paname.

Godinu dana kasnije, kada je počeo Zaljevski rat, Pentagon je zabranio medijsko praćenje dočeka vojničkih lijesova u bazu Dover.

Nakon Gatesove objave ukidanja zabrane prva se oglasila veteranska udruga VoteVets.org, dajući u saopćenju "punu podršku" odluci.

Nacionalni savez vojničkih obitelji, objavio je da "cijeni osjetljivost" koju je pokazao ministar priznajući "da obitelji moraju imati ulogu u odluci o medijskom praćenju".

Udruga Ujedinjene vojničke obitelji na drugoj je strani iskazala "razočarenje predsjednikovom odlukom da ukine zabranu koja je je bila na snazi 18 godina", ističući da većina vojničkih obitelji nije konsultirana, niti su poštovane njihove želje kod donošenja odluke.

Prema dosadašnjoj zabrani medijima je bilo zabranjeno fotografiranje lijesova prekrivenih zastavama oko 3.850 američkih vojnika ubijenih u borbi od 2001., u Afganistanu i Iraku, navodi Pentagon.

Američki mediji izvještava da je riječ o oko 5.000 mrtvačkih kovčega, jer je ukupan broj poginulih američkih vojnika u oba rata 4.905, prema posljednjim podacima Pentagona.

Kritičari dosadašnje politike isticali su da sa zabranom snimanja dočeka poginulih vojnika američkoj javnosti nije dopušteno da doživi punu tragiku rata već je to prepušteno samo obiteljima palih vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: