Kina
0

Doživotni zatvor za širenje informacija o Tibetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u Kini osudio je jednog Tibetanca na kaznu doživotnog zatvora jer je radeći za nevladinu organizaciju upućivao vanjskom svijetu informacije o Tibetu, saopćila je u ponedjeljak Međunarodna kampanja za Tibet.

Tibetanac Wangdu je osuđen prošlog mjeseca, dok je šest njegovih sunarodnjaka osuđeno na višegodišnje kazne zatvora, navedeno je u saopćenju nevladine organizacije koja se poziva na izvještaj u jednom tibetanskom listu objavljenom 8. novembra, prenio je Reuters.

"Kazne su bez presedana po svojoj težini za Tibetance koji su optuživani za prosljeđivanja informacija ljudima izvan Tibeta", navela je Međunarodna kampanja za Tibet.

"Ovaj novi razvoj ukazuje na zauzimanje čvršćeg pristupa ka blokiranju vijesti o trenutnoj represiji na Tibetu i također predstavlja izazov za nevladine organizacije koje ovdje rade", dodaje ta grupa.

Kineska vojska je upala na Tibet 1950. godine i tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama otišao je u egzil devet godina kasnije nakon neuspjele pobune protiv kineskog režima, podsjetio je Reuters.

Tibet su ranije ove godine potresle protukineski protesti nakon kojih su stotine Tibetanaca uhapšene, a grupe za ljudska prava tvrde da kineske vlasti prema njima loše postupaju i da ima slučajeva mučenja.