{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doživotni zatvor visokim dužnosnicima argentinske diktature

F
29.8.2008. u 13:16
0
0
Doživotni zatvor visokim dužnosnicima argentinske diktature
0
Doživotni zatvor visokim dužnosnicima argentinske diktature
Foto: AFP
Dva bivša visoka dužnosnika vojne diktature u Argentini Antonio Bussi i Luciano Benjamin Menendez osuđena su na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti.
Bvši vojni oficiri Bussi i Menendez proglašeni su pred federalnim sudom u gradu San Miguel de Tucuman, na sjeveru Argentine, krivima za otmice, mučenja, ubistva i genocid, kao i saučestvovanje u zavjeri koja je rezultirala nestankom bivšeg senatora Guillerma Vargasa Aignassea 1976.

Sud ih je u četvrtak osudio na doživotni zatvor nakon što je prethodno izazvao ogorčenje aktivista za zaštitu ljudskih prava odgađanjem odluke da li da Bussi (82) i Menendez (81) služe kaznu u zatvoru ili kućnom pritvoru, podsjetila je agencija DPA.

Policija je morala upotrijebiti suzavac kako bi ispred zgrade suda rastjerala demonstrante koji su bacali kamenje i štapove na policajce.

Bussi i Menendez su uoči izricanja presude izjavili da su vodili "rat protiv marksističke subverzije".

"Argentina je stekla sumnjivu reputaciju da je prva zemlja u historiji svijeta koja poslije rata sudi svojim vojnicima što su pobijedili u ratu", rekao je Menedez.

Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, u toj zemlji je tokom diktature 1976.-1983. nestalo oko 30.000 ljudi.

Agenti režima su sistematski prakticirali otmice, mučenja i ubistva, a ostaci hiljada ljudi za koje se pretpostavlja da su ubijeni nikad nisu pronađeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: