Japan
0

Doživotna robija otmičaru i silovatelju Britanke

FENA
Serijski silovatelj osuđen je u utorak za masakriranje i otmicu 21-godišnje Britanke koja je radila kao hostesa u noćnom klubu u Tokiju, ali ga je oslobodio optužbe za njeno ubistvo.

Tokijski viši sud također je potvrdio raniju presudu Joji Obari za silovanje devet drugih žena, i osudio je bogatog 56-godišnjeg vlasnika nekretnina na doživotnu robiju zbog silovanja Lucie Blackman, javio je AP.

Blackman je imala 21 godinu i radila je kao hostesa u tokijskom noćnom klubu kada je nestala u 2000. Njeno raskomadano tijelo nađeno je u pećini pokraj mora u blizini Obarinog kondominija početkom 2001., a glava joj je bila utisnuta u cement.

U iznenađujućoj presudi 2007. niži sud nije dokazao direktnu vezu između Obare i silovanja Blackman, njenog ubistva ili masakriranja njenog tijela, izazivajući zgražanje u Britaniji, gdje su neki tvrdili da je slučaj dobio manju pažnju jer je Blackman bila strankinja i radila kao hostesa u baru.

Sudac Hiroshi Kadono izjavio je u utorak da tužitelji još nisu uspjeli dokazati da je Obara nanio smrtne ozljede Blackman, te da je on kriv za njenu otmicu i rezanje njenog tijela motornom pilom.

Sud je također proglasio Obaru krivim za osam silovanja i za jednu optužbu za "silovanje koje je dovelo do smrti" devete žrtve - Australke Carite Ridgeway.

Obara, koji je sjedio poguren u svojoj stolici tokom suđenja, neobrijan i ne pokazujući nikakve emocije, izjasnio se nevinim po svim optužbama. On je tvrdio da su žene dobrovoljno pristale na seks s njim i da se Blackman i Ridgeway same ubile.

Njegov advokat je izjavio da će uložiti žalbu na presudu.

Majka Blackmanove, Jane Steare, koja je prisustvovala suđenju, izjavila je da je zadovoljna presudom. "Mislim da je pravda zadovoljena", kazala je.

Slučaj je dobio veliku medijsku pažnju u Japanu i Britaniji, a kada su japanski istražitelji odustali od malo tragova koji bi vodili do nestanka Blackmanove 2000., njena porodica pokrenula je kampanju kako bi otkrila njeno tijelo, šaljući hiljade letaka širom Tokija i nudeći nagradu od 150.000 dolara za informaciju koja bi vodila do otkrića njenog tijela.