Svijet
0

Downer: Musharraf je diktator

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer uporedio je u srijedu pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa s diktatorom, jer je uveo vanredno stanje u zemlji i silom ugušio demonstracije.

Musharraf je "na izvjestan način diktator, nema nikakve sumnje", izjavio je Alexander Downer za australijsku televiziju ABC.

Nakon što je u subotu u Pakistanu uvedeno vanredno stanje uz mngobrojne restrikcije javnih sloboda, deseci protivnika predsjednika Musharrafa su uhapšeni, a demonstracije advokata silom ugušene.

"S obzirom na sve što se događa, naša je poruka predsjedniku Musharrafu da se što prije vrati na put demokracije", kazao je Downer.

Da bi opravdao uvođenje vanrednog stanja, general Pervez Musharraf se pozvao na učestalost napada i miješanje sudske vlasti u pravo vlade da se bori protiv islamističkih terorista, a posebno protiv puštanja osumnjičenih na slobodu po nalogu sudaca.

Downer smatra da će Pakistan jedino u okviru demokracije osigurati stabilnost i uspješnije se boriti protiv islamističke prijetnje.

Musharraf "je protiv islamističkog ekstremizma i grupa povezanih s Al-Qaidom i talibanima. Ali, mi želimo da vidimo kako se cijeli Pakistan hvata ukoštac s tim problemima, i to što prije, jer je u igri život naših vojnika", kazao je Downer.