Barack Obama
0

"Dovršićemo nuklearni sporazum sa Indijom"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je večeras da je odlučan da dovrši bilateralni sporazum o civilnoj nuklearnoj saradnji sa Indijom, koji bi otvorio indijsko tršište elektrana, potencijalno vrijedno 150 milijardi dolara.

"Uvjerio sam premijera da je moja administracija odlučna da u potpunosti primijeni nuklearni sporazum SAD i Indije, koji će povećati američki izvoz i otvoriti nova radna mjesta u obje zemlje", rekao je Obama na konferenciji za novinare sa predsjednikom indijske Vlade Manmohanom Singhom.

Singh je potvrdio spremnost svoje zemlje da sarađuje sa Amerikom u ovoj oblasti i pozdravio ukidanje ograničenja na izvoz američke visoke tehnologije u Indiju.

"Ukidanje američkih kontrola izvoza visoko tehnoloških proizvoda u Indiju otvoriće velike mogućnosti za zajedničko istraživanje i razvoj", rekao je Singh.

Indija i SAD su 2005. godine potpisali sporazum o civilnoj nuklearnoj saradnji, čime je bivši predsjednik George Bush okončao kaznene mjere uvedene nakon što je Indija 1974. godine testirala atomsku bombu.

Indijski parlament tek treba da raspravlja o novom zakonu koji bi ograničio mogućnost krivičnog gonjenja američkih firmi u slučaju nuklearne nesreće. SAD još nisu postpisale sa Indijom sporazum o preradi nuklearnog goriva.

Indija je dobila pravo pristupa američkoj civilnoj nuklearnoj tehnologiji i gorivu u zamjenu za inspekcije svojih civilnih, ali ne i vojnih nuklearnih postrojenja.
Sing je počeo posjetu Americi juče, a dočekan je pompom i ceremojima kakve nisu upriličene ni za jednog drugog stranog gosta od kada je Obama stupio na dužnost.

    	Analitičari smatraju da američka administracija pokušava da ublaži bojazan Indije da su odnosi sa Nju Delhijem oslabili poslije zavreštka mandata predsjednika Georga Busha.