Svijet
0

Dovršena kriminalistička obrada nad hrvatskim novinarom

FENA
Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je sinoć kako je policija, postupajući po zahtjevu Državnog odvjetništva, dovršila kriminalističku obradu nad novinarom Željkom Peratovićem, koji je uhićen u srijedu zbog sumnje da je odavao državnu tajnu, a u četvrtak pušten da se brani sa slobode, no njegov odvjetnik ocijenio je da obrada nije dovršena nego prekinuta.

MUP je priopćio kako je zagrebačka policija, tijekom postupanja, po nalogu istražnog suca provela istragu te obavila obavijesne razgovore.

Sve obavijesti, kao i dokumentacija prikupljena tijekom policijskih izvida, bit će dostavljene na odluku i daljnje postupanje nadležnom državnom odvjetništvu, koje je i zatražilo postupanje policije.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec izjavio je Hini da će prikupljenu dokumentaciju policija predati najvjerojatnije danas, a nadležno odvjetništvo može podignuti kaznenu prijavu, zatražiti nadopunu izvida ili odustati od kaznenog progona.

Novinaru Željku Peratoviću je pred kraj jučerašnjeg ispitivanja u sjedištu Kriminalističke policije pozlilo, te je pozvana Hitna pomoć, a liječnici su mu dali i injekcije za smirenje.

Budući da mu se stanje ni nakon toga nije poboljšalo odvjetnik ga je odvezao u bolnicu Rebro, gdje su mu liječnici dali terapiju lijekovima i preporučili mirovanje, nakon čega je pušten kući.

Odvjetnik Krešimir Škarica izjavio je Hini kako smatra da policijska obrada njegovog branjenika "nije završena" jer njegove stvari koje su temeljem sudskog naloga bile obrađivane, nisu pretražene do kraja.

Ocjenjuje kako je kriminalistička obrada prekinuta jer je tijekom njena trajanja novinaru Peratoviću pozlilo, te da o njegovom (Peratovićevom) psihofizičkom stanju ovisi nastavak postupka.

Željko Peratović je uhićen u srijedu navečer zbog sumnje da je na svome blogu objavljivao dokumente s oznakom državne tajne. Prije privođenja policija mu je temeljem sudskog naloga u pretrazi stana oduzela računala, CD-ove i nekoliko tisuća dokumenata. Peratović tvrdi da su sporni dokumenti koje je objavljivao na blogu već bili poznati u javnosti.