Građani u strahu
0

Dotrajali gasovodi opasnost su širom SAD-a

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon stravične eksplozije koja je uništila mjesto San Bruno u Kaliforniji, ostarjeli gasovodi tema su o kojoj se priča širom Sjedinjenih Američkih Država. Na hiljade takvih gasovoda prostire se zemljom i prijeti opasnost da curenje plina dovede do katastrofe.

Vrši se veliki pritisak na zvaničnike da narede inspekciju i zamjenu dotrajalih cijevi, ali oni sve stavljaju u ruke kompanija i nisu voljni da izdvoje nove novce za popravke i zamjenu.

Istraga o eksploziji gasa u San Brunu i dalje traje. Podsjetimo, 10. septembra razorna eksplozija uništila je više od 50 kuća i usmrtila najmanje šest osoba.

Kompanija Pacific Gas & Electric preuzela je odgovornost i najavila da će pomoći oporavak stanovništva sa 100 miliona dolara, javlja AP.

Eksperti tvrde da je katastrofa u Kaliforniji pokazala s kakvim se rizicima suočavaju zajednice sa starim gasovodima. Cijev koja je eksplodirala i formirala vatreni gejzir bila je starija od 50 godina i prolazila je ispod gusto naseljenog područja.

Problem je što se većina naselja nije nalazila na mjestima prolaska gasnih cijevi u vrijeme kad su one postavljene. Zbog velike gradnje potrebno je pobrinuti se za adekvatnu prevenciju slučajeva kao što je bio onaj u San Brunu, upozorio je Paul Blackburn, javni pravobranilac iz Vermilliona.