Svijet
0

Dosur-Blazy: Ahtisaarijev plan za Kosovo jedinstvena mogućnost za regiju

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Francuski ministar vanjskih poslova Philip Doust-Blazy ocijenio je prilikom posjeta Beogradu da nema osnova za nastavak pregovora o statusu Kosova i da je prijedlog izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Martija Ahtisaarija "jedinstvena mogućnost za regiju".

Francuski ministar, koji se u Beogradu sastao sa srbijanskim državnim vrhom, kazao je novinarima u četvrtak kasno navečer da su mu srbijanski premijer Vojislav Koštunica i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković, te predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovorima "potvrdili da Srbija nije za Ahtisaarijev prijedlog, kojega je podržala međunarodna zajednica".

"Ja sam uvjeren da taj prijedlog predstavlja jedinstvenu mogućnost za ovu regiju. Taj prijedlog pomiruje značajna jamstva dana srpskoj zajednici na Kosovu, koja će podržavati civilno i vojno prisustvo međunarodne zajednice, sa željama i težnjama većinskog stanovništva na Kosovu", kazao je Doust-Blazy, naglasivši da je u interesu svih građana Kosova da se rješenje brzo nađe.

Za razliku od francuskog ministra, ministar Draškovič je ocijenio da bi, u slučaju da Kosovo "nasilno" bude proglašeno nezavisnom državom "ogromna većina srpskog naroda reagirala s osjećanjem poniženja i došlo bi do dramatične erozije europskog raspoloženja u Srbiji", te je dodao da Ahtisaarijevo rješenje "nije zrelo za odlučivanje u Vijeću sigurnosti UN-a".

Isto stajalište, kako se navodi u priopćenju, iznio je i premijer Vojislav Koštunica, koji je Ahtisaarijev plan nazvao "protupravnim i nelegitimnim", jer nije zasnovan na kompromisu, već "zastupa stajališta kosovskih Albanaca i pokušava Srbiji oteti 15 posto njenog teritorija".

I predsjednik Srbije Boris Tadić, kaže se u priopćenju o susretu, naglasio je u razgovoru s francuskim ministrom vanjskih poslova da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova, te da su neophodni daljnji pregovori koji bi doveli do kompromisa prihvatljivog za obje strane.