{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doris Pack nije optimistična kada je u pitanju situacija u BiH

F
15.5.2007. u 15:06
0
0
Doris Pack nije optimistična kada je u pitanju situacija u BiH
0
Doris Pack nije optimistična kada je u pitanju situacija u BiH
Predsjednica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack ocijenila je danas u razgovoru s novinarima u Bruxsellesu da nije optimist kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini, jer političari koji su na vlasti nisu posvećeni unapređenju stanja u zemlji.
Pack smatra da se ovakvom ustavnom strukturom BiH ne može ući u EU.

Za nju lično nije važno da li u BiH postoje entiteti ili ne ukoliko oni ne štete državi, a također je ukazala na problem s ustavnom strukturom u Federaciji BiH posebno u funkcioniranju 10 njenih kantona. Kazala je da je potrebnija puno efikasnija državna struktura.

Kao veliki problem Pack je istaknula i reformu policije u BiH. Prošli izvještaj njenog Komiteta bio je nešto blaži jer se očekivao dogovor o reformi policije. Međutim, te nade nisu bile ispunjene te reforma policije ostaje najveći trenutni problem BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Član Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove Evropskog parlamenta Mihajl Brejc iz Slovenije rekao je da Slovenija nastoji da uvjeri članice Evropske unije da ona može pomoći njima kao i zemljama regiona i zapadnog Balkana u procesu priključenja.

Brejc je kazao da su neke bivše jugoslaenske republike veoma aktivne u Bruxsellesu, a posebno Hrvatska koja je dobila i snažnu podršku nekih važnih članica EU. Zato je on drugim državama uključujući i BiH savjetovao aktivniji pristup u lobiranju u Bruxsellesu, a posebno Evropskom parlamentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: