Svijet
0

Doris Pack nije optimistična kada je u pitanju situacija u BiH

FENA
Predsjednica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack ocijenila je danas u razgovoru s novinarima u Bruxsellesu da nije optimist kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini, jer političari koji su na vlasti nisu posvećeni unapređenju stanja u zemlji.

Pack smatra da se ovakvom ustavnom strukturom BiH ne može ući u EU.

Za nju lično nije važno da li u BiH postoje entiteti ili ne ukoliko oni ne štete državi, a također je ukazala na problem s ustavnom strukturom u Federaciji BiH posebno u funkcioniranju 10 njenih kantona. Kazala je da je potrebnija puno efikasnija državna struktura.

Kao veliki problem Pack je istaknula i reformu policije u BiH. Prošli izvještaj njenog Komiteta bio je nešto blaži jer se očekivao dogovor o reformi policije. Međutim, te nade nisu bile ispunjene te reforma policije ostaje najveći trenutni problem BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Član Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove Evropskog parlamenta Mihajl Brejc iz Slovenije rekao je da Slovenija nastoji da uvjeri članice Evropske unije da ona može pomoći njima kao i zemljama regiona i zapadnog Balkana u procesu priključenja.

Brejc je kazao da su neke bivše jugoslaenske republike veoma aktivne u Bruxsellesu, a posebno Hrvatska koja je dobila i snažnu podršku nekih važnih članica EU. Zato je on drugim državama uključujući i BiH savjetovao aktivniji pristup u lobiranju u Bruxsellesu, a posebno Evropskom parlamentu.