Svijet
0

DORH zatražio kriminalističku obradu snimke prikazane na B 92

FENA
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) saopćilo je danas da je primilo snimku navodnih ratnih zločina na području Dvora na Uni tokom vojne operacije "Oluja" te da je od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) zatražilo kriminalističku obradu.

Beogradska televizija B 92 objavila je u petak navečer video snimku na kojoj su, kako je rečeno, zabilježeni događaji od 7. i 8. augusta 1995., odnosno način kako su se "sa srpskim vojnicima, ali i civilima koji su napuštali krajinu nakon Oluje obračunali pripadnici hrvatske jedinice "Crne mambe" i odreda "Hamze" Armije Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je DORH primio snimku koja prikazuje ratno djelovanje 505. viteške bužimske brigade V korpusa Armije BiH na području sela Gornji i Donji Žirovac u blizini Dvora na Uni, zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kriminalističku obradu kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti u vezi s događajima prikazanim na snimci", stoji u saopćenju koje je DORH objavio na svojim web-stranicama.

Također se navodi i da na temelju pregleda snimke postoje osnovane sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH na tom području počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i ratnih zarobljenika, zbog čega je DORH u stalnom i neposrednom kontaktu s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

"Iz dijela snimke na kojem su prikazani zločini nedvojbeno je vidljivo da u njima ne sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske. Nedvojbeno je i to da je snimka nastala negdje u Bosni, a već je od ranije poznata javnosti", kazao je Vladin glasnogovornik Ratko Maček.