Svijet
0

Dopisnica Glasa Amerike pretučena u svom stanu

FENA
Dopisnica srpskog servisa Glasa Amerike Vesna Bojičić iz Prištine pretučena je u noći s ponedjeljka na utorak u svom stanu u Čaglavici, javio je sinoć Glas Amerike. Prema njenim riječima s batinama su stizale uvrede na račun njenog rada za Glas Amerike i, kako je navela, "privrženosti Albancima“ uz obraćanje najpogrdnijim riječima.

"U dva sata začula sam tihe korake i kucanje na vratima i kada sam otvorila vrata, na moje veliko iznenađenje pojavio se muškarac u crnoj maskrinoj uniformi sa fantomkom na glavi", navodi Vesna Bojičić i dodaje da ju je muškarac odgurnuo unazad i udarao po glavi, grudnom košu, abdomenu i leđima.

Novinarka navodi da nije zvala hitnu pomoć jer bi njen poziv direktno bio proslijeđen policiji, jer ona, na osnovu svog ranijeg iskustva nema povjerenja u kosovsku policiju niti u kosovske institucije.

”Napadač je izuzetno dobro govorio srpski, što ne mora da znači ništa, a može da kaže i puno toga", navela je Bojičić i dodala da je u posljednje vrijeme primila više prijetnji na način na koji je pisala svoje izvještaje.

Vesna je Srpkinja rođena u Prištini gdje je provela cio svoj život. Grobovi njenih roditelja su također tu. Odlazak s Kosova nije bio opcija -- sve do preksinoć. ”Ja tražim politički azil, ja ću napustiti Kosovo jer ne mislim da treba živim u sredini gdje ću biti meta i jedne i druge strane. Albanci su me palili 17. marta, napadač koji vrlo dobro govori srpski, a za koga ne mogu da tvrdim da je Srbin, tuče me, Srbi mi prijete... Ovdje prije svega treba da se napravi demilitarizacija mozgova... Ovo je osma godina, dovoljno sam se borila i u svakom trenutku bila spremna da odgovorim... potrebama ovog društva da se stabilizuje, da krenemo dalje.

Mi smo živjeli sa Albancima vijekovima... i živjet ćemo dalje bez obzira na konačnu odluku o statusu Kosova, ali ja zaista ovdje nemam više šta da tražim", kaže. Vesna naglašava da neće tražiti azil u Americi. Sve do svog odlaska s Kosova nastavit će da izvještava za Glas Amerike.

”Nikom neću dozvoliti da do trenutka mog odlaska s Kosova spriječi moj rad. Mislim da sam zaista profesionalno obavljala svoj posao. Nikada, nijednog trenutka, kroz moje izvještaje se nije provuklo ništa što je bilo naklonjeno jednoj, drugoj ili trećoj strani. Ja sam se izjasnila da ću izvještavati o izborima na Kosovu bez obzira šta o tome mislila većina sa sjevera ili juga, šta o tome mislili Srbi ili Albanci“, kaže Vesna Bojičić.