Povratak u politiku EU
6

Donald Tusk preuzima kontrolu nad najmoćnijom stranačkom grupom u EU

A. P.
Donald Tusk (Foto: EPA-EFE)
Donald Tusk (Foto: EPA-EFE)
Nesumnjiv utjecaj odlazećeg predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska na Evropsku uniju nastavit će se ove sedmice kada on postaje predsjednik moćne Evropske pučke stranke (EPP) desnog centra.
Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013.

Otvarajući vrata povratka u politiku EU, bivši poljski premijer izjavio je da se neće kandidovati u domaćoj predsjedničkoj utrci u maju 2020. godine. Navodno je svoju poziciju u vrhu briselske piramide iskoristio kako bi pomogao u pokušajima da se preusmjeri Brexit.

U nedavnom govoru pozvao je Britance da iskoriste predstojeće opće izbore kako bi zaustavili odlazak zemlje iz EU. Ovaj kritičar Brexita je izjavio: "Želim vam reći nešto što se ne bih usudio reći prije nekoliko mjeseci, jer bih mogao dobiti otkaz zbog prevelike iskrenosti. Izbori u Velikoj Britaniji se održavaju za mjesec. Mogu li se stvari još uvijek promijeniti? Hannah Arendt naučila je da stvari postaju nepovratne tek kad ljudi počnu tako misliti. Dakle, jedine riječi koje mi danas padaju na pamet su jednostavno: ne odustajte. U ovom meču već smo u nadoknadi vremena, možda će čak doći i do penala".

Evropska pučka stranka s novim rukovodstvom kreće u osmišljavanje savremenije ekološke platforme i politike za mlade. Visoko na dnevnom redu nalazi se i proširenje EU na Zapadni Balkan, posebno nakon što je Francuska, koju vodi liberalni predsjednik Emmanuel Macron, nedavno blokirala početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.