Novi premijer
0

Donald Tusk položio zakletvu, slijede velike promjene u Poljskoj

FENA
Andrzej Duda i Donald Tusk tokom ceremonije (Foto: EPA-EFE)
Andrzej Duda i Donald Tusk tokom ceremonije (Foto: EPA-EFE)
Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je u srijedu zakletvu pred predsjednikom, što je posljednji korak u prijenosu vlasti koji označava ogromnu promjenu nakon osam godina vladavine nacionalista, prenosi Reuters.

Nakon višegodišnjih sporova između Varšave i Brisela pod prethodnom vladom, koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), imenovanje bivšeg predsjednika Evropskog vijeća Tuska podiglo je nadu u bolje odnose s ostatkom Evropske unije.

U govoru u parlamentu u utorak, Tusk je obećao da će osigurati milijarde eura za Poljsku koje je EU zamrznula zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

Međutim, njegov zadatak bi mogao biti iskomplikovan zbog sudija imenovanih u okviru PiS-ovih reformi za koje kritičari kažu da su narušile nezavisnost sudova i ovlasti da stavi veto na zakone predsjednika Andrzeja Dude, saveznika PiS-a.

"Morate biti optimistični", rekao je Tusk novinarima kad je krenuo na ceremoniju polaganja zakletve u predsjedničkoj palati.

"Nadam se da imamo zajedničke ciljeve, čak i ako imamo različite puteve i iskustva. Niko nema sumnje da trebamo služiti Poljskoj", kazao je on.

Poljski ustavni tribunal presudio je u ponedjeljak da je zakon o reformi pravosuđa koji je Poljska trebala usvojiti da bi pristupila fondovima EU neustavan.