Odmazda Washingtona
31

Donald Trump ukinuo povlašteni trgovinski položaj Turske

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump je ukinuo sporazum o preferencijalnoj trgovini koji je omogućio Turskoj djelomično slobodan pristup tržištu SAD-a, što neki vide kao odmazdu Washingtona za sve nezavisniju politiku NATO saveznika.

Više od dva mjeseca nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile da će raditi na prekidu učestvovanja Turske u programu Općih carinskih povlastica (GSP), predsjednik Donald Trump je u četvrtak i zvanično onemogućio pristup Ankari ovom programu ističući da Turska više nije zemlja u razvoju.

Ova odluka je došla usred pojačanih tenzija koje je, pored određenog broja spornih pitanja, nedavno pogoršalo i odbijanje Turske da odustane od kupovine ruskih raketnih sistema S-400, što SAD očigledno vidi kao direktnu prijetnju vlastitim snagama, nacionalnoj sigurnosti i interesima.

Amerika je u 2017. godini primila turskih dobara u vrijednosti od 1,66 milijardi u okviru GSP programa, što je otprilike 18 posto od ukupnog američkog uvoza iz te zemlje. Duty-free status je određen za nakit, plemenite metale i dijelove vozila, pored određenih poljoprivrednih i ribarskih proizvoda i druge komercijalne robe.

I dok je Bijela kuća istovremeno saopćila da će smanjiti carine na turski uvoz čelika s 50 na 25 posto, velikodušno vraćajući carine na nivo prije krize, turska lira još uvijek reagira negativno, spustivši se za 0,3 posto u odnosu na 6,06 za dolar.