Biznismen uposlio istražitelje
0

Donald Trump tvrdi da Barack Obama nije rođen u SAD-u

Sarajevo-x.com
Trump i Obama
Trump i Obama
Američki biznismen i vjerovatno republikanski predsjednički kandidat na narednim izborima u SAD-u, Donald Trump, koji će svoju kandidaturu formalno potvrditi tek u junu, strastveno vjeruje kako njegov protukandidat i aktuelni predsjednik, demokrata Barack Obama, nije rođen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trumpu to nije prvi put da stavlja pod znak pitanja mjesto Obaminog rođenja, ali ovoga puta je poslao svoje privatne istražitelje na Havaje, dio teritorije SAD-a koji se navodi kao zvanično mjesto Obaminog rođenja.

Izjavio je kako se nada da će otkriti jednu od najvećih tajni u historiji politike, pa i šire.

"Imam ljude koji su sve to proučavali i ne mogu vjerovati šta su otkrili. On je potrošio dva miliona dolara na zakonske naknade pokušavajući da pobjegne od ovog problema, a ako to sve nije pod znakom pitanja, zašto to jednostavno ne riješi", izjavio je Trump američkim medijima.

Mjesto rođenja predsjednika je jako bitno, jer na čelu SAD-a ne može biti čovjek koji nije rođen na teritoriji te države. Trump tvrdi kako Obama tek mora dokazati mjesto svog rođenja. Međutim, nedavna anketa CNN-a je pokazala da 72 posto Amerikanaca vjeruje da je Obama definitivno ili vjerovatno rođen u SAD-u.

"Ali, ja imam dvojbe", rekao je Trump.

On se pridružio pokretu "Tea Party", čiji su članovi aktivno agitirali protiv Obame, tvrdeći kako on nije rođen u Americi.